Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тибетски мастиф с очила – забавление за туристите в Ласа

БНР Новини

Гигантът сред кучетата – тибетският мастиф – е превърнат в извор на приходи от предприемчиви жители на столицата на Тибет – Ласа. Представителите на древната порода позират с туристите, нагиздени с черни очила, шапки и стоят неподвижно с часове на фона на величествените Хималаи, за да изглеждат добре на снимка срещу няколко долара. Това разказва Мариела Нейкова в „Покана за пътуване“. Енергичната дама вижда снимки на планината в Китай, където е сниман филмът „Аватар“, и сама си организира маршрут от Хонкгонг през Китай до Непал.

В Катманду попада на религиозен празник, при който всеки е длъжен да принесе в жертва животно – кокошка, агънце, бивол. При това олтарите са на улицата!

Мариела успява да стигне на височина 5300 метра и да изпита всички неудобства на височинната болест въпреки тренинга, подготовката и умишлената аклиматизация под формата на 24-часово пътуване с влак из планината. Но сърцето ѝ останало при тибетските мастифи в Ласа.

Историята за произхода на тези необикновени кучета е обвита в тайнственост, защото първите кучета се появяват много преди възникването на писмеността в Тибет. Генетично изследване, инициирано от учени от Китайския университет за молекулярна революция, съпоставя митохондриалната ДНК на вълк и куче. Според резултатите първите признаци за различието им един от друг се появяват преди 42 хиляди години. Аналогични експерименти с тибетски мастиф показват друг резултат – 58 хиляди години. Той е една от най-старите породи в света!

Археологически находки – кости и череп от тибетски мастиф – говорят, че предците му са били заедно с хората още през каменната и бронзовата епоха.

За първи път породата се споменава в писмен източник в началото на XII век. През 1121 година императорът на Китай получил разкошен подарък – огромни ловни кучета, напомнящи външно мастиф.

За родина на породата се смята Тибет, свещено място за последователите на Буда.

Благодарение на физическата си и интелектуална сила кучетата са незаменими спътници в суровите условия на живот там. Нерядко животните демонстрирали свирепост и затова доста от стопаните ги държали вързани и ги пускали да се разтъпчат само вечер – планинските селца винаги се нуждаели от охрана.

Мастифите били използвани за защита на манастирите. Тогава работели заедно с тибетските шпаньоли. Мъниците започвали да лаят неудържимо, щом надушат непознат, и тогава на помощ идвала тежката артилерия – мастифите. Огромните животни влизали неустрашимо в бой със снежни леопарди, затова монасите били убедени, че обителта им е защитена.

Тъкмо георгафската отдалеченост на Тибет е причината породата да се съхрани непроменена цели хилядолетия. Много рядко мастифите попадали в други страни под формата на трофеи и ценни дарове.

Според исторически данни подобни кучета са съпровождали армията на Чингиз хан в сраженията, а през останалото време били пазачи.

Между XIII-XIV века в Тибет стъпва Марко Поло – италиански пътешественик и търговец. В своите книги той споменава мастифа – огромно и зло куче, с размерите на магаре. „Гласът му е громък и силен, като рев на лъв, а очите му се наливат с кръв при най-малкия намек за опасност“, пише авантюристът. Но има подозрение, че красноречието му е било с цел да събуди въображението на впечатлителните читатели.

В продължение на векове до света достигат откъслечни сведение за тези величествени кучета от тибет. Разпространението на породата в Европа започва през 1847 година, когато лорд Хардинг, бъдещ вицекрал на Индия, поднася на кралица Виктория необичаен подарък – тибетски мастиф на име Сиринг. През втората половина на XIX век Едуард VII се връща в родината с двама представители на породата, които били показани на изложба в лондонския културно-развлекателен център Александър палас.

Това е първото запознанство на Запада с тибетския мастиф, който в продължение на хилядолетия е бил в пълна изолация от външния свят.

Удивителната порода започнала да придобива популярност сред аристокрацията.

През 1931 година интересът към мастифа довел до създаването на Асоциация на тибетските породи кучета. Тогава е формулиран и първият стандарт на породата. Създава го съпругата на подполковник Фредерик Бейли, която довела четири кучета в Англия.

Началото на Втората световна война едва не слага край на разпространението на породата. До този момент не е ясно как през 1950 година кучета от тази порода се озовават в САЩ като подарък за президента Айзенхауер. Впрочем, този жест на добра воля не бил възприет с ентусиазъм, а породата не предизвикала любов у американците. Изпратили мастифите в далечно ранчо и забравили за тях през следващите 20 години.

През 1969 година кучетата отново се озовават в САЩ. Този път направо от историческата им родина.

Днес тибетският мастиф продължава да е една от най-редките породи в света. Във Великобритания живеят едва около 300 чистокръвни екземпляра. В САЩ рейтингът на породата е на 124 позиция от 167 съществуващи кучешки видове.

Стандартът FCI предпола височината на мъжките екземпляри при холката да е 66 см. Идеалното им тегло е до 80 кг. 

Снимките в галерията са на Мариела Нейкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05

Инфлуенсърите – сега и преди

Англицизмът "инфлуенсър" значи "човек с влияние". Думата свързваме днес с виртуалното и с маркетинга, но забравяме, че субектите на влиянието и следващите ги, тоест последователите им, са съществували в човешкото общество винаги – и за добро, и за лошо. Сократ и Ницше, Толстой и Кант, нашите Вазов и Дънов – пророци и писатели, идеолози и политици –..

публикувано на 10.09.24 в 17:45

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05