Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дабко Дабков – архитектът на Стара Варна

4
Архитект Дабко Дабков

„Една немска мъдрост казва: Където не се строят домове, ще се строят затвори. Собствената къща, или както ние казваме, бащиното огнище, е култ за българина. И ако към него се насочат и благородните усилия, и ценната помощ на школувания и опитен архитект, жилищната култура на българина ще достигне висотата, която ще свидетелства през вековете за общата културна висота на нацията ни.“

Тези думи са на известния български архитект Дабко Дабков. Припомня ни ги краеведът Християн Облаков, който неотдавна издаде третата си книга – „Дабко Дабков Архитект“, посветена на едно от най-големите имена в строителната памет на град Варна, от началото на XX век.

Варна отбеляза неотдавна 145 години от рождението на архитекта, реализирал над 350 архитектурни проекта на територията на морската ни столица. Сред най-значимите сгради, които създава, са Варненският аквариум, чието правилно наименование от 1906 година е Морска зоологическа станция с аквариум, елегантната сграда на първия варненски грандхотел – „Лондон“, много частни домове, грандхотел „Мусала“ и много други.

Снимките са предоставени от Християн Облаков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Светла Шапкалова

Хармония в различията

"Наука без религия е куца, а религия без наука е сляпа" – твърди Алберт Айнщайн. В съвремието ни науката и техниката създадоха мостове над културни, национални и религиозни бездните, които са ни разделяли. Взаимоотношенията и контактите между различните народи и религии се превръщат в необходимост. Когато вярващите от различните религии..

публикувано на 26.10.24 в 13:35

Хипотерапията и децата със специални потребности в България

Хипотерапията или, иначе казано, терапевтични активности с помощта на коне е вид рехабилитационна дейност за деца със специални потребности. Доказано е, че терапията с коне подпомага психическото и емоционално развитие при децата, изгражда поведенчески модели, допринася за това те да бъдат по-самостоятелни и пълноценни като възрастни. Ваня Тодорова,..

публикувано на 25.10.24 в 17:24
адв. Валя Гигова (вдясно) и Анелия Торошанова

Противоречат ли на правото на ЕС промените в Закона за адвокатурата – II част

Всеки може да си избере адвокат, но и адвокатът избира своя клиент, защото никой адвокат не може да бъде принуден да работи на възнаграждения, които не съответстват на авторитета и достойнството на професията.  Ако си търсите адвокат на принципа на най-ниското възнаграждение, рискувате качеството на получената правна помощ.  Противоречат ли на..

публикувано на 25.10.24 в 15:25
 съдия Марияна Кънчева

Конкурентното право на Европейския съюз

Рубриката "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз" на предаването "Законът и Темида" се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз. Можете да я слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа по програма "Христо Ботев". В това пето издание съдия Марияна Кънчева посвещава  на конкурентното право на..

обновено на 25.10.24 в 13:23

Как да се предпазим от фишинг атаки и да запазим личната си информация в интернет?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" беше разгледана темата за киберсигурността, като специален гост беше Теодора Енева, оперативен директор на сдружение "Стартъп Фактори". В разговора тя сподели полезни съвети как да разпознаем фишинг атаките и да защитим личната си информация онлайн. Даниел Креков: Доста хора в..

обновено на 25.10.24 в 11:36