Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Репортажи в цвят" – изложба на Мариана Маринова

БНР Новини
Снимка: sofia-art-galleries.com

Близо 30 непоказвани картини на художничката Мариана Маринова могат да се видят в изложба с името „Репортажи в цвят“ в галерия „Ракурси“ до 14 март. Платната отразяват света нощем или по изгрев, или улавят светлината, която рисува пътеки по изгорялата трева, или случайната сянка, паднала върху слънчевата морава.

Авторката остава вярна на природните гледки. Тя обича да пътува и да посещава нови места. Отраженията ѝ дават стимул за нови преживявания. Въпреки разпознаваемия стил на художничката последните ѝ работи са по-изчистени като композиция, по-концентрирани, даже някъде като живописни процепи в дълбочината на омагьосана градина от нашето детство. 

Обича да прави триптихи, даже полиптихи, за да изрази в пълнота дадено състояние, дадена емоция. Понякога до четири по-малки платна създават внушението за цялост и завършена идея. Това са, както казва Мариана Маринова, гледки от ателието ѝ в Рударци или от село Осиковица, или от морето. Може да са от градини в Сеул или други чужбински места, които са оставили трайни спомени в сърцето и душата ѝ.

Цветни петна, няколко пласта боя, цветни фактури и зелено, зелено – може би любим неин цвят ни пренасят във вътрешни състояния, осветени от светлината на неземни гори и птици. 

Сред новите моменти, интересно загатнати и вписани в композицията на платното, са автопортретите, сред които се отделя "Автопортрет с птица". Нова насока ще бъде това в нейното изкуство.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изложба с мисия: Нов прочит на текстилните традиции в съвременното изкуство

На днешния 4 октомври 2024 г. се открива изложба на студенти от специалност "Текстил – изкуство и дизайн", НХА, София в Музеен център към Регионален етнографски музей на открито "Етър", Габрово. В съвременния свят традиционните занаяти често срещат предизвикателства, но същевременно и нови възможности за развитие. Д-р Наталия Дарманчева ,..

обновено на 04.10.24 в 11:08

Честита ни единица!

В редакция "Хумор и сатира" сме установили, че появи ли се единица в номерацията на месеците, ей я къде е Нова година. Все още обаче е есен и настроението ни е подобаващо, както можете да се убедите в неделя, веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 04.10.24 в 10:10

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50