Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако в Царево е денят „след“

Сградата на община Царево
Снимка: БНР Бургас

В „Нашият ден“ си представяме, че в Царево е денят след общественото обсъждане на най-важния документ за бъдещото развитие на община Царево – Общия устройствен план.

Срещаме ви с Вера Стаевска, председател на Сдружението за изследователски практики, чиято е и инициативата „Зелени закони“, с Борислав Борисов от фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“ (в нея има информация за възможните действия по отношение на ОУП на Царево, както и примерно възражение, което всеки може да изтегли и допълни; групата е отворена и видима за всички, не се изисква членство), с главния архитект на община Царево Даниел Калудов и с още много притежатели на позиции по темата.

Ще разберете как един кмет може едновременно да отсъства от сградата на една община и в същото време да е на среща в нея, както и защо дори опозиционерите в Царево не искат да говорят по темата за предстоящото застрояване.

Ще чуете отговора на две министерства. Министерството на околната среда и водите попитахме:
• За всички защитени зони, които попадат в община Царево, ли е извършена оценката за съвместимост с целите на НАТУРА 2000?
• Предвижда ли проектът ново сериозно застрояване на крайбрежието?
• Решава ли проектът проблемите с пречистването на отпадните води и водоснабдяването на курортните зони?

А към Министерството на регионалното развитие и благоустройството се обърнахме със следните въпроси:
• Бил ли осигурен законово регламентираният достъп до проекта за ОУП?
• Били ли са налице всички документи, включително в графичната им част?
• Осигурено ли е техническо лице, което да разяснява съдържанието на проекта?
• Постъпили ли са в МРРБ сигнали от граждани, които не са успели да се запознаят с проекта?

Ще търсим отговор и на най-важния въпрос – възможно ли е Синеморец да се застрои близо 7 пъти повече, а Резово да се окаже собственик (по документи) на километри пясъчни плажове.
Повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спорт и донорство: Събитие в София обединява здраве и човечност

В Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи, дворът на Английската гимназия в София и парк "Займов" ще станат част от инициативата "Спортувам, за да живея". Събитието ще се проведе утре, в събота, 5 октомври , като част от програмата "София спортува", която е финансирана от Столична община. Как ще протече денят и кой може да се..

обновено на 04.10.24 в 08:51

Какво вълнува Поколението Z: Личният поглед на Рая Господинова

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" участва Рая Господинова, ученичка в 12 клас на Първа английска гимназия, с която обсъждаме Поколението Z и какво вълнува младите хора днес. "Аз много си харесвам поколението", споделя Рая и допълва: "Успях да се обградя с хора, които са свестни". Тя заявява, че е ангажирана с всичко, което се..

обновено на 03.10.24 в 11:15

Монография на учени от БАН с насоки за по-практическо обучение

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" гостуват двама от авторите на колективната монография  " Процесуален подход в образованието. Развиването на ключови компетентности чрез философия и гражданско образование" .  Книгата разглежда важни аспекти на образованието и различните подходи към него. Една от ключовите теми е използването..

обновено на 03.10.24 в 10:34

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59