Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Пилософ:

Със или без коронавирус грижите за малкото дете са специално нещо

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със или без коронавирус грижите за малкото дете са специално нещо. Това, че циркулира коронавирус, няма пряко отношение към начина, по който трябва да бъде гледано едно новородено дете, обясни проф. Владимир Пилософ в здравната рубрика на "Нашият ден":

"Напомням, че кърмата е най-добрата храна за едно бебе и това е отдавна доказано. И ако могат и ако желаят, майките да кърмят децата си. Априорно новороденото си седи вкъщи и най-много да излиза на разходка на чист въздух и без много контакти. Да се прави дезинфекция – на майката, на детето – са нещата, които се правят по принцип, а и в условията на коронавирус. 

И отново, разбира се, детето трябва да бъде под лекарско наблюдение, независимо че е здраво. Едно дете, особено до 1-годишна възраст, трябва да бъде проследявано неговото развитие от педиатър или общопрактикуващия лекар.

Да не забравяме, че трябва да бъдат изпълнени всички ваксинации на детето – те се прилагат в първата година от живота. Не бива да се пропускат контролните прегледи, за да сме сигурни, че детето се развива правилно.

По възможност контактите на детето да се ограничат в семейството, за да няма риск от предаване на някаква болест." 

Разговорът с проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация – е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51