Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как живеят бездомните, когато всички сме у дома

Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус открои факта, че сме много по-свързани, отколкото сме си представяли. Светът разбра, че обществото е здраво в буквалния смисъл на думата, тогава, когато са здрави отделните му членове. И обратното.

А дали едно общество не е по-силно и по-здраво тогава, когато съумява в трудни ситуации да се погрижи за най-уязвимите си членове, каквито са бездомните хора.

Какво се случва с тях в момента?

"Кризисният център за бездомни хора беше затворен още с обявяването на извънредното положение на 13 март. Бездомните няма къде да отидат. От друга страна, им е забранено да ходят по улицата и са застрашени от санкции – каза Юлия Георгиева от Център за хуманни политики.

Да бъдат събрани и затворени на едно място би било опасно.

Голяма част от тези хора нямат как да си осигурят прехраната. Впрочем просията у нас е санкционирана и подлежи на глоба по закон."

На много места в Европа, включително съседна Гърция, хотелите, затворени за туристи, приютиха бездомни и хора в риск. 

Световните знаменитости унесено повтарят, че коронавирусът е големият изравнител, но всъщност не е така. Кризата е далеч по-безмилостна към най-уязвимите. 

Когато мислим за изхода от ситуацията, е добре да си представим възможностите да излезем от нея по-солидарни и емпатични и като отделни хора, и като общество.

Юлия Гергиева е председател на „Център за хуманни политики“, насочен към сферите на образованието, науката и подобряването на ефективността на политиките, а от май 2019 г. поддържа работата на „Розовата къща“, нископрагов център за хора, страдащи от зависимости.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Димитров

Българските сирена – вкус и пробиотици, предавани през поколенията

Темата за храната далеч не е само въпрос на вкус или удоволствие — тя е тясно свързана с екологията, устойчивостта и културното наследство. Един от хората, които най-ярко олицетворяват тази връзка у нас, е Цветан Димитров — биолог по образование, изследовател по дух и сиренар по призвание. Поводът за нашия разговор с него е предстоящо обучение по..

обновено на 03.06.25 в 12:50

Проф. Нешо Чипев: Най-много пластмаса се изхвърля във водните екосистеми

На 5 юни ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. От 2 до 6 юни Министерството на околната среда и водите провежда у нас инициативата "Зелена седмица". В деня на откриването на изложбата "Подводна вкаменена гора" в Националния природонаучен музей във "Време за наука" гостува проф. Нешо Чипев. Проф. Чипев е  участник в..

публикувано на 03.06.25 в 12:36

Учени от цял свят представиха в България иновации в медицината и фармацията

Проф. Милен Георгиев говори във "Време за наука" за М еждународната конференция за проучване и разработване на природни вещества в медицината и фармацията. 230 гости от над 30 държави са станали част от научната конференция у нас – доказателство, че България вече доказва своя голям изследователски потенциал. По време на събитието са..

публикувано на 03.06.25 в 12:00
Доброслав Димитров

Изкуственият интелект и българското училище

Как с изкуствен интелект да бъде трансформиран начинът на преподаване, как страстта у децата към новите технологии да бъде ангажирана за създаване на повече интерес към учебния процес, по какъв път трябва да поеме българското училище в епохата на технологичната революция – разговор в "Нашият ден" с Доброслав Димитров , председател на УС на БАСКОМ...

публикувано на 03.06.25 в 10:27