Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследници на песента:

Николета Николова – следовник на тетевенската песенна традиция

Николета Николова
Снимка: личен архив

В днешната модерна музикална среда все по-рядко срещаме изпълнители, които се придържат към тясно регионален певчески стил и репертоар – характерен белег на фолклорната ни култура. Различни обстоятелства обясняват причините за постепенното отдалечаване на народния музикант от традиционните изпълнителски форми – тема, която разглежда основно музикалната фолклористика.

Младата северняшка певица Николета Николова е пример за изключение на гореизложеното. И въпреки че с последните записи тя изневери на тетевенската песен, Николета не се отдалечава от музикалната традиция на своя роден край. С певицата от с. Гложене, Тетевенско, се запознах през 2009 г., когато направи първите самостоятелни записи в Националното радио. Последовател е на изтъкнатите певци от региона – Лалка Павлова и Марин Иванов. Трябва да отбележим, че в звукозаписната си практика тя не копира познати клишета, не подражава на популярни изпълнители, а се стреми да търси местни образци, които оформят певческата ѝ индивидуалност.

Николета Николова (снимка: личен архив)
След звукозаписния дебют в БНР колегата Валя Божилова очертава няколко биографични щрихи: Николета Николова израства в семейство, където музикалните традиции се предават от поколение на поколение; учи в музикална паралелка в с. Черни Вит, докосва се до репертоара на Марин Иванов – учителят и човекът с голямо присъствие в артистичния ѝ живот. Неслучайно в първите си записи включва неговата песен „Малка мома“. Завършва музикалното училище в Плевен и Пловдивската музикална академия. Още като студентка е приета в женския народен хор „Космически гласове от България“, с който продължава да концертира.

Професионалната подготовка на Николета Николова дава възможност да развива таланта и певческите си умения. Разбира се, като всеки млад творец, музикалните експерименти не са ѝ чужди. В момента работи с гайдарски състав от Родопите и Дъбенската група – вокално-инструментална формация за народна музика. С групата от с. Дъбене, Пловдивско, записа три песни – авторска на Румен Начев и традиционни варианти от Плевенско и Русенско.

Николета Николова с музикантите от Дъбенската група в БНТ. (снимка: В. Люртова)
Независимо докъде се простират изявите на младата певица, нейната привързаност към фолклора на планинските селища от Тетевенско наблюдаваме в цялостната ѝ дейност. Интересът към тази култура не се свежда единствено до изпълнителските форми. Нещо повече – защитава магистърска степен върху диалектните особености на тетевенската песен, за която казва, че носи непознати белези на българщината.

Вярваме, че песните от Тетевенския край ще намерят нови слушатели и културни пространства, благодарение на талантливи и знаещи млади музиканти като Николета Николова – достоен съвременен представител на северняшката народнопесенна школа.

Разговора с Николета Николова и новите ѝ записи можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" продължава и през септември

За първа година фестивалът продължава през есенния сезон, като е подготвил разнообразна и наситена концертна програма. Очакват се да пристигнат международни гости, именити музиканти и изгряващи таланти, които ще представят палитра от камерни концерти. "Започнахме с летящ старт през месец май и със същата скорост и енергия продължаваме и през месец..

публикувано на 12.09.24 в 17:35
The Singing Loins

The Singing Loins от Рочестър откриват есенния "пънк-джаз" сезон

"Автентичната сурова фолк банда от делтата на Медуей", The Singing Loins ще открие есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз" тази събота (14 септември) в клуб "Сингълс", където вече си стана традиция да идват групи от същата кръвна група ( като испанците Guadalupe Plata, американците Left Lane Cruiser, французите Les Lulliies, a дори и Violons..

публикувано на 11.09.24 в 19:58

Дипломация в ритъма на шлагер

Музиката е феномен, който може да възпитава, да разказва истории, да променя нагласи и да формира вкусове. Певецът Христо Паскалев , известен  у нас и в чужбина като Паскал е живото доказателство за силата на музиката като средство за дипломация и културно общуване. В "Нашият ден" разговаряме са Паскал за албума "Шлагерите на Европа" , в..

публикувано на 11.09.24 в 14:39

aBOVe the ROCK над Бов: Да се видим на скалите, защото ще е повече от музика

От 13 до 15 септември сред красивия пейзаж и чистия въздух на Искърското дефиле ще се проведе фестивала aBOVe the ROCK . Повече за музикалното събитие, което ще се извиси над планинското село Бов разказва в "Нашият ден" организаторът Зорница Митин . По думите на Митин посетителите на фестивала ще имат шанса да чуят разпознаваеми имена..

публикувано на 11.09.24 в 09:16

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05