Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Богдан Руйчев:

На вратата – анестезиологът, голлинията – границата между живота и смъртта

Снимка: БГНЕС

След два-три брифинга на Националния оперативен щаб в мрежата се появи писмо, подписано от д-р Богдан Руйчев, анестезиолог с 40-годишна практика, реаниматор, сега пенсионер. Това писмо беше подкрепено от над 200 анестезиолози, работещи у нас и в чужбина. Недоумението е защо толкова специализирана информация се обсъжда по време на брифинга и как така лекари от ВМА могат да коментират некомпетентно въпроси, свързани с вентилация, интубация, като по този начин дезинформират населението и всяват паника.

За спецификата на интензивното лечение, професията на анестезиолога и на реаниматора, за лекарите и чиновниците – д-р Богдан Руйчев разказа образно в "Нашият ден":

"В съвременната медицина лекарите са организирани по специалности, по органи. Анестезиологът е д-р по обезболяване и по запазване на жизнените функции на човека в критични ситуации. 

Ако разположим лекарските специалности на едно футболно поле, в момента играем срещу вирус. Кого ще пуснем напред – вирусолози, лабораторни изследователи, в центъра – епидемиолози да правят връзката. Назад в защита – от едната страна инфекционисти, от другата страна – интернисти, и по средата – горките централни защитници личните лекари... 

Кой е на вратата – анестезиологът. Голлинията е границата между живота и смъртта.

За щастие в момента топката е все още в центъра на терена. На тези брифинги, първо, питам на това поле къде видяхте място за хирург? Затова той е издигнат стратег, той е наставникът на отбора. Няма лошо. Обаче това е националният отбор. А на клубно ниво във ВМА същият този стратег си има връзки с инфекциониста. И изведнъж дава възможност на инфекциониста да се обърне назад и да почне да командва вратаря как да лови топката и как се спасява дузпа. 

И тука скочиха всички анастезиолози, защото това е дълбоко отнемане на правата и не е безопасно за целокупното населениеЗапочнаха да излизат заглавия от рода: "Респираторите убиват, а не вирусът"! И се получи това безкрайно недоразумение.

Чиновниците

Чиновниците закриха Дихателния център. Той беше една блестяща реанимация за тежки продължителни реанимационни мероприятия, най-често дихателни. Преди 20 години в България стана една "рИформа". От управление на здравеопазването преминахме към здравен мениджмънт. В резултат на което болниците (клубовете на футболното поле) станаха търговски дружества. 

Само че кризата жестоко разкри тази колосално сбъркана философия. Реанимациите се оказаха ужасна тегоба на тези търговски дружества. Анестезиолозите се прехранват, защото дават упойки. А реаниматорите са тегоба, заедно с огромен състав реанимационни сестри, акушерки и т.н. – екипи, изграждани с години... Най-накрая – кадри, специалисти се измъкват навън... И в момента имаме блестящи анастезиолози, нямаме реаниматори

Да пази Господ топката да остане в центъра на терена, а не във вратарското поле, защото там става страшно. Ние сме изостанали далеч от средната европейска реанимация!

Д-р Руйчев призова да си останем вкъщи по Великден, за да не стига топката до вратарското поле.

Д-р Богдан Руйчев е работил над 20 години като анестезиолог-реаниматор в „Майчин дом” в столицата. Впоследствие започва да се интересува от някои направления на т.нар. "алтернативна медицина", а именно медитация, иглотерапия, лечебна гимнастика. Специализира зад граница и през 2008 година създава първата в България частна Клиника за лечение на болката.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14

Лятното училище на BIRN събра журналисти от цяла Европа

Колегата Ася Чанева, участник в лятното училище за разследващи репортажи на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), сподели впечатленията си от обучението в ефира на предаването "Нашият ден". Тя се включи от Млини, селище близо до Дубровник, Хърватия, където се провежда 14-ото издание на престижното училище. В продължение на седмица..

публикувано на 21.08.24 в 10:03

Николета Атанасова: За Украйна през 2024 година

Какво не се промени и какво днес е различно в Украйна – директно включване на  Николета Атанасова в "Нашият ден" от Киев. Нагласата на хората е различна, заявява Атанасова. Докато един европеец яде кроасан и се чуди дали Украйна се нуждае от помощ, украинците загиват на фронта, изтъква журналистката.   От дистанция нещата изглеждат винаги..

публикувано на 21.08.24 в 09:40

От грижа за хората до грижа за словото: Пътят на д-р Христина Димитрова

Д-р Христина Димитрова от Варна, позната на много хора със своята всеотдайна доброволческа работа с украински бежанци, за която беше отличена с наградата на платформата "Тайм хироус", продължава да разширява своя принос към обществото. Този път обаче тя привлича внимание в съвсем различна област – литературата. През пролетта д-р Димитрова беше..

публикувано на 21.08.24 в 08:38

Избрано: Може ли стресът да бъде полезен?

През август предаването "Време за наука" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината Едно от тях е разговорът с младия учен Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН, който се фокусира върху ролята на стреса и как той може да бъде както вреден, така и полезен. Пешев обяснява, че стресът, макар и често..

публикувано на 20.08.24 в 11:23