Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десет малки истории

Снимка: Владислав Христов

„Това е почит към много скъп за мен човек. Заглавието беше вдъхновено от НЕЯ, от симпатичен, неин си израз, фраза, която понякога използва, и която разкрива детската ѝ чистота и невинност. За мене тази фраза е нейната същност. Контрапунктът между пианото, басовия кларинет и баса е начинът ми да опиша как тези качества взаимодействат с другите ѝ, по-„пораснали“ черти, формирайки завладяваща личност.” Сигурна съм, скъпи приятели, че и вие задно с мен кимнахте и се усмихнахте на тази толкова специална личност в живота на контрабасиста Петър Славов, към която се обръща с пиесата си „Small Little Things”. Поетични послания съпътстват още девет негови композиции, сред които са „In Defense Of The Minotaur”, вдъхновена от романа „Физика на тъгата” на писателя Георги Господинов; History of Beauty”, посветена на бразилската музика; „Photos”, родена от носталгията по семейството, родината, приятелите. 

В края на 2019 г. Петър Славов издаде своя дебютен албум „Little Stories”, събрал именно тези десет малки истории, в които въображението, музикантската класа на артиста и житейските уроци са се превърнали в лично и дълбоко познание за света, семейството, изкуството. Композициите в „Little Stories” са създадени през различни периоди, но трайно докосват стремежите ни към хармония и доброта, и елегантно покоряват с тиха проницателност и убедителна правдивост. В пиесите музикантът е едновременно композитор, аранжор, инструменталист и бендлидер, а творческото му вдъхновение се провокира от любовта, от тъгата по дома, от красотата, от дълбоката скръб, родена от загубата на баща му – незабравимия барабанист Петър Славов. Именно на него Петър Славов-син посвещава творбата си „Little Stories”, а за пиесата „Gone” разказва: „Написах „Gone“ след смъртта на баща ми. За първи път преживях загубата на толкова близък човек. Усетих, че цял свят – моят свят – си отиде заедно с него. Сега живея в нов свят, който изглежда точно като стария, но се чувствам много по-различен.”

Отскоро имаме възможност да слушаме продукцията „Little Stories” на Петър Славов. Това ми даде повод да го потърся в дома му в Ню Йорк и разговорът ни логично започна с преживяванията и емоциите, причинени от наложените ограничения, довели до замирането на музикалния живот дори в град като Ню Йорк. Ето и споделеното от Петър Славов:

Петър СлавовЗа реализирането на албума „Little Stories” на Петър Славов съдействат мнозина негови приятели и съмишленици, сред които са пианистите Дан Кауфман и Ницан Гавриели, барабанистите Марк Маклийн и Диего Рамирес, Джон Елис – тенор саксофон и бас кларинет, Марк Смол – бас кларинет, Март Маранц – тенор саксофон; китарист е Марсио Филомена, вокалите са на Ми Ким, водач на щрайховата група е цигуларят Енчо Тодоров.

Завладяващата студийна програма в продукцията „Little Stories” ни разкрива много за историята и артистизма на Петър Славов и мисля си, за да усетим тази пълноценност и духовност, е нужно да се вслушаме във всяка една от неговите малки истории в тяхната последователност, така както са подредени от автора. Ето защо разговорът ни продължи с въпроса „Коя бе отправната точка, за да се обединят различните теми в албума?”




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15