Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Художникът Петър Станимиров

Петър Станимиров
Снимка: личен профил Фейсбук

"10 години бях невинна душа, която гонеше вятъра и искаше, като порасне, да стане художник, после бях запален групар, маниак на "Бийтъл", "Стоунс", "Крийм" и "Цепелин", бях хипи, бях войник, влюбвах се по три пъти на ден и се опитвах да бъда художник, по-късно 10 години се учих да бъда художник (не да рисувам, а да живея като художник), занимавах се с карикатури, плакати и илюстрации и какво ли не, след това 10 години рисувах комикси, 10 години бях издател, 10 години правих компютърни игри, но когато минах 50-те, направих равносметка и реших, че е грехота Господ да ми даде талант, а аз да го пропилея, захванах се със здраво рисуване и за 10 години се научих отново да рисувам, заживях като истински художник и се надявам този период да продължи дълго, да не ми се иска да опитвам каквото и да е друго..." Това казва за себе си художникът Петър Станимиров, който е главен герой в "Нашият ден".

"Като гледам библиотеката, що нещо е направено за няма и 10 години, сам си стискам ръката. За всяка книга си правя сериозно проучване и винаги в илюстрациите гледам да вкарам детайлчета, които показват времето и епохата" – казва популярният илюстратор и допълва, че най-много би искал да се срещне с Роберт Луис Стивънсън, когото обича от дете, и особено неговата книга "Островът на съкровищата".

Петър Станимиров е български художник, чието име е свързано със списанието за комикси „Дъга“, с кориците за книги на Стивън Кинг и Дийн Кунц с бума на книгите-игри в България и активната му дейност за популяризиране на българския комикс в страната и чужбина, с гражданско сдружение „Проектът Дъга“, с организиране на много комикс изложби като председател на секция „Комикс“ към СБХ. Негови са илюстрациите към поредицата „Пръстенът на нибелунга“ на издателство „Кибеа“, а също и илюстрациите на много други любими заглавия за деца и възрастни.

Петър Станимиров е художник на комиксите: „Бубачко“, „Карамела Му, Пуки и галактическите пирати“, „Крепостта на безсмъртните“, „Островът на съкровищата“ и „Янтар“ в списание "Дъга", „Радул“ в съавторство с Евгений Йорданов в списание "Чуден свят", „Неотера“ и „Пулси“ във вестник "Разкази в картини", „Мечо Пух“ във вестник "Знаме на мира".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет високо във въздуха с "Топло фест"

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" закрива своя голям сезон (януари-юли) с петото издание на "Топло фест ". За равносметката от изминалия сезон и събитията в рамките на фестивала разговаряме в "Нашият ден" с Веселин Димов – директор на "Топлоцентрала" и Стефани Стоева от комуникационния екип на Регионалния център за..

публикувано на 08.07.24 в 11:23

Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София

Пространството за фотография "Фотосинтезис" в София представя изложбата-изследване "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис, който вече петнадесет години разглежда темата за границите, които превръща в свой невидим обект. Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис поставя актуални въпроси, които..

обновено на 08.07.24 в 11:16
Иван Вазов

Сопот чества 174 години от рождението на Иван Вазов

Честванията на 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов продължават в Сопот. На рождената дата на писателя (9 юли) ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература , учредена през 1970 година. Тазгодишният лауреат е Здравка Евтимова . Повече за празничната програма в "Нашият ден" разказва Станислав..

публикувано на 08.07.24 в 09:19

Хунгарикуми – уникално от Унгария

На 1 юли Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод в понеделник (8 юли) от 14 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита изложбата "Хунгарикуми – уникално от Унгария" .  Повече за проекта в "Артефир" разказва директорът на Унгарския културен институт "Лист" Сандра Мишкеди . Хунгарикуми е събирателно понятие,..

публикувано на 08.07.24 в 08:45
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10