Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адекватни ли са мерките за спасяване на летния сезон 2020

Буреносни облаци и над българския туризъм вследствие на пандемията: лято 2020 е пълно с неизвестни.
Снимка: БГНЕС

На пръв поглед всички са загрижени за туризма, който попада сред най-засегнатите сектори на икономиката. Също така всички са съгласни, че летен туризъм не е синоним на морски курорт и че летният сезон на 2020 трябва да бъде подчинен на идеята България да бъде гостоприемна към българския турист.

Как обаче да бъде спасен летният сезон тази година и да постигне благородната цел българите да преоткрият България не само през 2020, а и по принцип.

В последните дни като че ли се говори само за безплатни чадъри и шезлонги и мерене на отстояния в пясъка. (На среща на премиера с представители на ресторантьорския и хотелския бизнес се взе решение за намаляване на ДДС на 9%.)

"Нашият ден" покани представители на различни сектори в един разговор накъде да поеме туризмът, за да излезе от кризата?

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов представи предложенията за промени в законодателството. Сред предложенията беше спасяване на чартърните полети и гарантиране на достъпа на чуждестранни туристи, предполага се най-вече до големите морски курорти. Подобна мярка би била и доста скъпа, а и изисква здравното министерство да се натовари, поемайки отговорност за контрола и гарантирането на здравната безопасност.

Чуйте и останалите предложения, засягащи намалено ДДС, удължаване на периода за връщане на платени вече такси за пътуване в чужбина. Както и ваучери за почивка.

"Най-лесно е да ни оставят да работим, а после да мислят как да ни подпомагат – каза Явор Стоянов от Асоциацията на планинските водачи, който не се разпознава в мерките за спасяване на туризма.

Ако някой отрасъл на туризма може да се възстанови бързо, то е именно планинският, устойчивият, екологичният. Същевременно има забрана за посещение на хижи, за използване на огнища и чешми." 

Тези и други куриозни моменти в спасителната програма изтъкна Явор Стоянов:

"Добре щеше да е вносителите на мерките в НС да се бяха допитали до хората от бранша – каза д-р Мартин Захариев, зам.-председател на Управителния съвет на Националния борд по туризъм. Той коментира идеята за ваучери, която не е от днес и работи добре в страни като Германия, Франция и в съседна Румъния.

Захариев донякъде иронично изрази опасение туристическият сезон да не бъде удавен в опити да се спаси.

Срокът за строеж по морето беше извънредно удължен до 15 юни. Бетоненото настъпление продължава, възможност за протести и контрол няма. На 6 май разбрахме за унищожените гнезда в района на Дуранкулашкото езеро от същия собственик, който преди години изля бетон в резерват "Яйлата". 

Докато карантината затваряше очите ни, ВМРО внесе законопроект, който да узакони строежа върху дюни и предвижда ново увеличаване на глобите за палатки. Това са част от проблемите, изложени от Борислав Сандов, Координатор на кампаниите за Фондация за околна среда и земеделие. Той също изрази недоумение защо екологичният, планински устойчив туризъм, който е и най-малко рисков, е обект на най-тежките и абсурдни забрани и няма да бъде подпомаган, и кой и как ще се възползва от мерките за подпомагане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40