Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Душата на Италия и Португалия

Веселина Филипова
Снимка: личен архив

На пътешествие из красивите Италия и Португалия.

Рубриката отново е „География на сетивата“, традиционно представяна в предаването „Семейно радио“, с водещ Ирина Вълчанова. Гид е журналистът и писател Веселина Филипова. Автор е на три книги, а последната – „Италия – земя с душа“, вече има свое второ, допълнено издание. Веселина е пътешественик, който с удоволствие търси своите любими места из България, Европа и Африка, а след това да описва своите пътешествия. Плановете, които прави, се ограничават до това да знае къде отива и какво може да види там – обекти на ЮНЕСКО, дворци, паркове и градини, но и винаги си оставя време, за да се „загуби“ и да се потопи, в мястото, на което е. Силно е привлечена от италианската цивилизация, език и култура, което дори я кара да научи италиански, за да може да общува по-добре с местните хора по време на пътуванията си.

Веселина не брои страните, които е посетила, няма и желание да обиколи и цялото земно кълбо, а избира само онези местенца, за които знае, че наистина ще ѝ харесат. В разговора тя споделя впечатления от Италия и посещенията си в Сицилия, Боромеовите острови, малкото градче и център на производство на керамика Санто Стефано ди Камастра и още ред впечатляващи места. Докосва се и до Португалия. По думите ѝ, колкото да придобие апетит за още. Там посещава град Синтра, където се намират дворецът „Пена“, Националният дворец, Мавританският дворец, паркът „Монсерат“.

Тези и още много други любопитни истории можете да чуете в разговора на Ирина Вълчанова с Веселина Филипова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Георги Пеев

Георги Пеев – боецът с трансплантирани органи на старт за България в Дрезден

На 17 август в Дрезден, Германия, ще се проведат Световните игри за трансплантирани, в които ще участва и българинът Георги Пеев – човек с две трансплантации, на сърце и бъбрек. Пеев споделя, че подготовката му за състезанието преминава основно в плувния басейн в Хасково. В началото на годината е отделил три месеца за тренировки по кросфит,..

публикувано на 15.08.25 в 11:58

Симпатично, грозно и плашещо – рецептата за успех на Лабубу

Плюшената играчка Лабубу, която в последните месеци превзе социалните мрежи и детските желания, се оказва не просто моден артикул, а и културно явление. Д-р Велислава Петрова споделя, че в нейното семейство Лабубу се е появила "шоково" – осемгодишната ѝ дъщеря е напълно завладяна от тази мания. По думите ѝ, Лабубу е пример за продукт, който обединява..

обновено на 15.08.25 в 11:36

Изтича срокът за заявки за "Балканът пее и танцува"

Днес е крайният срок за изпращане на заявки за участие в Международния фолклорен фестивал "Балканът пее и танцува" , който ще се проведе на 6 и 7 септември в Берковица . Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов – 1872", а целта му е да запази и възроди облика си на пазител на нематериалното културно наследство...

обновено на 15.08.25 в 10:57

Успение на Света Богородица обедини вярващи в Клисурския манастир

Един от най-големите християнски празници – Успение на Света Богородица – събра десетки миряни в Клисурския манастир "Св. св. Кирил и Методий", разположен между село Бързия и град Вършец. В този ден вярващи от близо и далеч се отправят към светата обител, за да се помолят и да изразят благодарността си към Божията майка. Както всяка година, и..

обновено на 15.08.25 в 10:22

Рецептата за успех на един главен готвач

Във "Времето на редактора" се срещаме с Росен Недков – главен готвач в курорта Златни пясъци. Разговаряме за професионализма и отношението към работата и хората. Недков е главен готвач вече четвърто лято и се гордее с екипа, с който рабоити. Пътят му тръгва от село край Нови пазар. Стратира кариерата си като помощник-готвач и постепенно се..

публикувано на 14.08.25 в 10:32