Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метрополитън опера отваря архивите си

Дмитрий Хворостовски в ролята на Риголето в едноименната опера на Верди (2013 г.)
Снимка: Ken Howard/Met Opera

„В тези безпрецедентни времена ние имаме удоволствието да излъчим за Вас бисове от паметни съботни матинета от миналото“. Така от оперната къща анонсират поредицата, в която представят избрани записи от спектакли и концерти, състояли се на сцената на Метрополитън през годините.

В съботната оперна вечер (6 юни, от 20 часа) ще излъчим два записа. Първият е на операта „Риголето“ от Джузепе Верди. Спектакъл на Метрополитън опера от 7 декември 2013 година с участието на солисти, хора и оркестъра на театъра, дирижирани от Пабло Ерас-Касадо. В главната роля на жестокия и с много остър език комедиант е покойният Дмитрий Хворостовски, единственото негово изпълнение на сцената на Метрополитън на тази коронна роля из баритоновия репертоар. Руският баритон е солист на Метрополитън 20 години, преди да напусне този свят през 2017. Неговият богат репертоар е с явно предпочитание към вердиевите герои. След последното си изпълнение в „Трубадур“ е изпратен атрактивно от оркестъра с дъжд от бели рози.
Българското сопрано Соня Йончева дебютира в ролята на Джилда само няколко седмици преди записа, който ще слушаме днес. Тя се завръща на сцената на Метрополитън всеки сезон в роли из „Бохеми“ и „Тоска“ от Пучини, „Травиата“, „Отело“ и „Луиза Милер“ на Верди, всички излъчени на живо.
Матю Поленцани, любимец на Метрополитън има почти 400 представления в своята над 20-годишна кариера в оперния театър. Американският тенор поема водещи роли в опери като „Любовен еликсир“, „Травиата“, „Ловци на бисери“, „Бохеми“ и мн. др.
Ще слушаме също гласовете на Щефан Кочан (Спарафучиле), Оксана Волкова (Мадалена), Мария Цифчак (Джована), Дейвид Крауфорд (Чепрано), Робърт Помаков (Монтероне) и други. Режисьорът Михаел Маер осъвременява спектакъла, като премества действието в 60-те години на 20 век. Херцогът е собственик на казино, Риголето е комедиант от неговия антураж, Монтероне е представен като арабски магнат. На фона на бляскавите неонови реклами се развива действието на драмата.

Съдържание на операта „Риголето“ от Джузепе Верди


С втория запис от Метрополитън се връщаме доста назад във времето. Годината е 1964, а точната дата 28 март, Великден. Изпълнението се състои в старата Оперна къща на Метрополитън. Реквиемът на Верди е включен в програмата заедно с „Парсифал“ от Вагнер. Президентът Джон Ф. Кенеди е убит предишния ноември и Метрополитън посвещават две изпълнения на Реквиема от Верди в негова памет. Солистичният екип включва Леонтин Прайс, Розалинд Елиас, Карло Бергонци и Чезаре Сиепи. Диригент е маестро Дьорд Шолти. Мецосопраното Розалинд Елиас почина в началото на май месец тази година на 90-годишна възраст. И това излъчване е посветено на нейната памет. Тя е солистка на Метрополитън от 1954 до 1996 и има почти 700 представления в повече от 50 роли. Няколко години след изпълнението на Реквиема от Верди двете, заедно с Леонтин Прайс, участват в световната премиера на операта „Антоний и Клеопатра“ от Самюъл Барбър, с която тържествено е открита новата сцена на Метрополитън в Линкълн център.

Сопраното Леонтин Прайс, също над 90-годишна в момента, е световно призната солистка, която нарича Метрополитън „свой дом“. Най-често изпълнява Вердиев репертоар, особено Аида. Италианският тенор Карло Бергонци е признат изпълнител на Верди, като само в Метрополитън се е изявявал в 11 различни роли. Басът Чезаре Сиепи също е Вердиев изпълнител. Интересен факт е, че той има най-много записи в Метрополитън в образи от Моцартови опери: Фигаро и Дон Жуан. На диригентския пулт е маестро Дьорд Шолти. 22 години той е Музикален директор на Чикагския симфоничен оркестър, а в момента на записа е Музикален директор на Кралската опера Ковънт Гардън.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аксепт", "Мистър Биг" и "Дийп Пърпъл" с букет хитове и нови албуми хедлайн в афиша на "Мидалидаре"

Хоп – ето ни вече на терен в Долината на виното, с. Могилово, община Чирпан, нямаме търпение да рокясаме. Четвъртото издание на Midalidare Rock In The Wine Valley ще се проведе от 12 юли (петък) до 14 юли (неделя). Гаранция за погото и доброто настроение за подобно събитие на открито е не само лятото и бирата, пардон – виното, а преди всичко афишът...

публикувано на 08.07.24 в 16:20

В Брюксел аплодират оперни звезди от Полша и Италия в новата постановка на "Турандот"

Тази година музикалната общественост отбелязва стогодишнината от смъртта на бележития оперен композитор Джакомо Пучини. Водещият белгийски театър "Ла Моне" не можеше да подмине тази кръгла годишнина и предложи за финал на сезона нова постановка на последната творба на Пучини – "Турандот". Още повече, че Брюксел е градът, в който композиторът прекарва..

публикувано на 07.07.24 в 08:05

Вердиевите "Сицилиански вечерни" на сцената на Виенската държавна опера

"В постановката от 13 януари 2024 година Игор Головатенко в ролята на Монфорте не само интерпретира въздействащо мелодиите на Верди, но и конфликта между политиката и бащинския дълг. За разлика от него специалистът по белканто Джон Озбърн има малко пространство за извява в ролята на Ариго, и не показва апломба, с който обикновено блести в роли от..

публикувано на 06.07.24 в 07:55

Arbanassi Summer Music събира почитатели на камерната музика

Предстои 14-ото издание на Arbanassi Summer Music от 7 до 12 юли в архитектурния резерват Арбанаси. Организират го контрабасистката Юлита Фъсева и нейният съпруг обоистът Димитри Местдаг. Двамата живеят и работят в Белгия, но оценяват магията на Арбанаси и възможността да правят бутиков фестивал, заобиколени от приятели и съмишленици. "Специалното в..

публикувано на 05.07.24 в 17:05
Константин Илиевски и Симфоничния оркестър на БНР

Последен концерт от сезона на радиосимфониците

Интересен, динамичен, разнообразен бе сезон 2023/2024 на Симфоничния оркестър на БНР. Новият главен диригент на състава Константин Илиевски предложи цялостна концертна програма, в която бе дадено преимущество на някои от най-обещаващите млади български музиканти, оркестър и публика се срещнаха с нови солисти и диригенти, почетени бяха годишнини на..

публикувано на 05.07.24 в 13:10