Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Портрет – скулптура и живопис на "Шипка" 6

Названието „Портрет“ поставя жанровата и тематична рамка на общата изложба на секциите „Живопис“ и „Скулптура“ в СБХ. В галерията на "Шипка" 6 в обновените 3 зали на първия етаж се представя мащабна обща изложба, озаглавена "Портрет" – живопис и скулптура.

В експозицията са представени 86 живописци и 56 скулптори със 114 картини и 70 скулптури в двата жанра, автори от различни поколения – от утвърдени имена до най-младите, току-що завършили своето образование. Изложбата е широко отворено пространство за представяне на жанра Портрет в цялото му разнообразие – от традиционния поглед до иновативни, провокиращи визията на жанра произведения. Това е предпоставка за преглед и проверка на виталността и креативността на този жанр в динамиката на бързо променящия се социокултурен контекст.

Изложбата предлага плуралистичен и толерантен поглед, като събира в едно пространство широк и богат спектър от възгледи и пластични изразявания. В експозицията едновременно и паралелно съществуват, доказват своята жизненост полярно противоположни, дори конфронтирани естетически позиции – от академичен реализъм до условни и абстрахирани визии, от поетични и фантазни светове до крайно експресивни жестове. Това многообразие създава представа за днешното състояние на този традиционен жанр в изкуството. Предлага богат материал за обсъждане на жизнеността на портрета като лично пространство за творческо осъществяване. Това е проект, който дава енергия на срещата и конфронтацията на крайно противоположни артистични визии на паралелно съществуване и сблъсък на конвенционални разбирания с иновативни, провокиращи и проблематизиращи границите в традиционните представи за портрет.

В изложбата почетно е представен един от "законодателите" в този жанр – проф. Андрей Даниел.

Могат да бъдат видени творбите на: Тома Върбанов, Николай Майсторов, Моника Попова, Дарина Янева, Емил Попов, Любен Костов, Филип Попов и много други.

В изложбата бяха присъдени четири награди:

  • Награда от Съюза на колекционерите – Ваклин Василев, скулптура
  • Награда от г- н Емил Иванов – Николай Русчуклиев, живопис
  • две награди от г-н Тодор Стайков за млад автор: 

     - за живопис – Силвия Богоева 
     - за скулптура – Шабан Хюсмен

Изложбата може да бъде видяна до 30 юли 2020 г.

Чуйте в звуковите файлове как художникът проф. Станислав Памукчиев и скулпторът Иван Русев, членове на журито, представиха тенденциите и обявиха трите награди, присъдени от колекционери за постижения в жанра Портрет.

Фотографии – Ани Петрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Николай Бинев

На днешен ден през 1934 г. в Сливен е роден българският актьор и певец Николай Бинев. Той остава в историята с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа в Младежкия театър. Режисирал е седем постановки, а някои от тях и превежда . Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното..

публикувано на 05.07.24 в 09:31

Наталия Йорданова изследва човешката природа през цифровите изображения

Наталия Йорданова представя в галерия "Аросита" своята изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят". През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност..

публикувано на 04.07.24 в 16:05

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50