Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади театрали посвещават първия си проект на Харолд Пинтър

"На скорост" е първият проект на "Мултикулт". Това е ново сдружение, създадено от млади професионалисти в театралното изкуство, чиито основни цели са да развиват и популяризират мултикултурните ценности в обществото чрез изкуство, да подпомагат развитието и реализацията на творците в България и да работят за повишаването на културния интерес. За своя дебют те канят режисьорката Тея Сугарева, която ги обединява в работа над две от знаковите пиеси на английския драматург. Премиерата е тази неделя в Театър "Азарян", съобщават от НДК, цитирани от БТА.

"Театърът може да ни накара да се погледнем отстрани, да даде възможност да избираме как ще продължим нататък – казва Сугарева.  – Изострената ни чувствителност на творци към процесите на промяна в общуването ни задължава да поставим своите въпроси и съмнения. И ние избираме да го направим с остротата на Харолд Пинтър, чиито пиеси са пропити със страха от истинското общуване. "Кухненският асансьор" и "Гара Виктория" са онези от тях, в които най-осезаемо се съдържа усещането за клопка – клопката на съществуването в изолация."

В спектакъла участват Валери Георгиев, Живко Гущеров, Мартин Христов и студенти от театралния колеж "Любен Гройс". Сценографията и костюмите са на Каролина Далкалъчева, а музиката на Мартин Каров. Преводът е на Галина Томова-Станкева.

"Затварянето в черупката на собствения ни свят извади наяве дефицитите му и тласна човека в търсене на бърз начин за преодоляването им", разказват от екипа. На каква скорост "рестартираме" животите си след криза? Занимавайки се с този проблем, екипът на представлението се опитва да настрои сетивата на публиката за взривоопасните прояви на човешкия стремеж към общение с другия.

През 2020 г. се навършват 90 години от рождението на Пинтър, една от най-ярките и значими личности, които през последните пет десетилетия определя облика на европейския театър. Автор на пиеси, поезия и проза, театрален и филмов режисьор, сценарист и актьор, през 2005 г. той получава Нобеловата награда за литература.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на програма "Култура" на Столичната община.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилейна изложба на Валентин Дончевски на "Шипка" 6

Известният в съвременното българско изкуство художник Валентин Дончевски представя в галерията на "Шипка" 6 своята мащабна юбилейна изложба, проследяваща творческите му търсения през последните години. Изложбата, озаглавена "Рефлексии", съдържа близо 300 произведения – на хартия и платно и създава един сложен "сублимат от чувства, реакции,..

публикувано на 18.09.24 в 09:32
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27