Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дмитрий Шостакович – Последните вокални цикли

Снимка: symphonyofthevines.org

В 1974 г. Шостакович завършва Сюита за бас и пиано по стихове на Микеланджело. В поезията на великия ренесансов творец той търси и намира отговори на различни възгледи за смисъла на живота, за творчеството, за любовта. Това е нещо като лична изповед на един бурен, изпълнен с напрежение и разочарования живот. Фрагменти от цикъла ще звучат в изпълнение на Евгений Нестеренко, за когото е създаден.

По-малко от година преди смъртта си Шостакович създава и последния си вокален цикъл – „Четири стихотворения на капитан Лебядкин“. Опусът е 146, изпълнението е на 11 май 1975 г. – това е последната премиера на Шостакович. Текстовете са от романа на Достоевски „Бесове“ , алегория на възможни катастрофални последици от политическия и морален нихилизъм в Русия от втората половина на 19 век. Лебядкин, един от героите на романа, е типичен руски графоман, който не само пише, но и тормози ближните си с четене на своята поезия – по думите на Достоевски, изграждана в различна степен на неумение. Гротескно-сатиричният стил на Достоевски намира изключителен отклик в светоусещането на Шостакович.

Цикълът ще прозвучи по програма „Христо Ботев“ на 12 ноември от 14.30 часа в изпълнение на Сергей Лейферкус с Руски филхармоничен оркестър, диригент – Томас Зандерлинг. Оркестрацията е на ученика на Шостакович, Борис Тишченко.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводно звезда в операта на певицата Леонора Илиева

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва   Националната музикална академия "проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От 7..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" ще отбележи Международния ден на музиката – 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59

Самочувствие на сцената с оперния певец Окан Сипахиолу

Оперният певец от турски произход Окан Сипахиолу, който живее в Италия, град Катания, се установява в оперния хор на града. Макар да завършва магистратурата си в Турция неговия живот е в Сицилия. Той ни въвежда не само в света на операта и нейния дом Италия, но и в специфичната техника "Александър", с която се занимава. Разказ за това какво..

публикувано на 30.09.24 в 13:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 октомври 2024 г.

1 октомври Свири Германският симфоничен оркестър с диригент Андрис Пога. 3.00 часа – Лили Буланже (1893-1918), "В една тъжа вечер" (D'un soir triste). 3.12часа – Анри Дютийо (1916-2013), Концерт за виолончело "Tout un monde lointain" (Цял един далечен свят). Солист: Анастасия Кобекина (виолончело). 3.40 часа – Владимир Кобекин (р.1947), Gaillarda..

публикувано на 30.09.24 в 09:24