Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Троев:

Толерантността, като морална стойност и добродетел, е винаги на мода

Световен ден на толерантността

Снимка: pexels

Толерантността – като хармония в многообразието. Толерантността – като форма на себеуважение и начин да помогнеш на другия да се промени. Толерантността – като ежедневно предизвикателство на способността ни да се разширим и да приемем другия в себе си. Толерантността – като път, по който българското общество има доста още да върви. Като мяра, която трябва да се уцели. Като намиране намиране на смисъл в стремежа да останем свързани.

На 16 ноември се отбелязва Международният ден на толерантността. През 1996 година Общото събрание на ООН призовава страните членки с дейности да разпространяват идеята за разбирателство между народите. На тази дата през 1995 година държавите-членки на ЮНЕСКО приемат Декларацията за принципите на толерантността. ООН поставя началото на кампания за разпространение на равенството, подобряването на условията на живот, отричането на дискриминацията.

Какви са измеренията и проявленията на толерантността? Психологът Даниел Троев коментира в "Нашият ден" доколко сме толерантни към себе си и околните:

"Толерантността, като морална стойност, като добродетел, е винаги на мода. Винаги има какво да даде на човека това отношение на приемане – толерантност към собствените слабости понякога, различните проявления на емоциите, толерантност към различните вярвания на другите хора. Толерантността е важна част от човешкия опит. В сегашно време още повече е необходима една такава толерантност към трудностите, които срещаме, от гледна точка на това да можем да приемаме, че наистина минаваме през сложен период – индивидуално, семейно и по-глобално. Трябва да имаме тази морална сила на духа да приемем условията и да направим най-доброто от това, което ни е предоставено, а не просто да се опитваме да се върнем къме дно предишно състояние.

Доста се повишават тревожността и стресът и това вече води до различни реакции за справяне. При някои хора толерантността се изразява като апатия, като отказ да се посрещне реалността. Това генерира вътрешно напрежение и много често избухва. Второто е едно трескаво перфекционистко настроение, което също много изтощава. Третото, според мен най-конструктивното, е да погледнем с търпение и да видим какъв е смисълът, какво ни предизвиква, какво трябва да променим у себе си."

Чуйте повече в звуковия файл.


В Минути на редактора – толерантността през очите и душите на колегите от екипа на "Нашият ден". Чуйте анкетата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Петсяк: Докато воюваш, място за паника няма

Преди войната от 2022 година Андрей Петцяк е лекар физиотерапевт. След нахлуването на Русия в Украйна той се записва като доброволец в морската пехота на украинската армия и е военен лекар по време на сраженията в делтата на р. Днепър при Херсон. С него се видяхме в Лвов през август 2024 г. при посещението ни в Украйна.. На английско-украински,..

публикувано на 20.09.24 в 16:45

Маргарита Шурупова: Законопроектът на "Възраждане" е бомба със закъснител

Какви са приликите и разликите между Закона за чуждестранните агенти в Русия, САЩ и проектозакона на ПП "Възраждане", провери и коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" руската журналистка Маргарита Шурупова . "Много ми е забавно, като слушам мнението на ПП "Възраждане", че техният проектозакон не прилича на руския. Всъщност това..

публикувано на 20.09.24 в 16:00
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

"Съвети на адвоката" с адв. Елка Пороминска

Адв. Елка Пороминска , председател на Асоциацията на жените-адвокати и консултант на предаването "Законът и Темида", съветва наш слушател. Към предаването е отправен следният въпрос: Как може да се установи трудов стаж, придобит преди приемането на новите разпоредби на сега действащия Кодекс за социално осигуряване, ако са изгубени..

публикувано на 20.09.24 в 12:36

Паметта за 8 септември, или как започна съветската окупация?

През тази седмица се навършиха 80 години от навлизането на Съветските войски в София, събитие, което оставя дълбока следа в българската история. През първите дни на септември 1944 г., в разгара на Втората световна война, Съветският съюз обявява война на България. На 8 септември, само ден преди преврата на 9 септември, съветските войски влизат в..

публикувано на 20.09.24 в 12:24

Розита Еленова за "Тийн Тайм": Мястото на едно тийнейджърско предаване е именно в обществената медия

Гост в студиото в ефира на предаването "Нашият ден" днес е Розита Еленова, ръководител на детска театрална школа "Димитър Еленов" , с която обсъдихме значимостта на младите таланти и възможностите, които им се предоставят. Също така говорихме и за новото радио предаване "Тийн Тайм", което направи своя дебют на 15 септември. Ето какво сподели тя:..

обновено на 20.09.24 в 12:22