Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истории в ефира:

Михаил Митев: Освен свобода на словото, да има и свобода на съвестта

Радиосредата наистина е прекрасна

Снимка: Радио ВИДИН

Освен свобода на словото, трябва да има и свобода на съвестта, защото съвестта е нещо, с което се будим и лягаме. И без чиста съвест едва ли ще бъдем свободни, а без свобода не се живее на този свят. Това казва младият радиожурналист Михаил Митев в "Нашият ден".

Радио „Реакция“ е независима студентска медия, която се помещава в Студио 69 на Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет, както и в диктофоните, компютрите и главите на всеки един от работещите в нея. Тя има различни цели – да осигурява практика за обучаващи се журналисти, да информира, да развлича, да се развива и структурира – насочено и устойчиво. На първо място – да бъде свободна трибуна за свободомислещи хора, необременена от икономически, политически и ведомствени интереси; незасегната от пошлостта на маркетинговите стратегии и разни задръстеняци; неопетнена от липса на расова, сексуална и класова толерантност.

"Ние сме „никому в угода, никому напук“ (по Й.Хербст); „лумпенпролетариат“ ( по К.Маркс); „добри хора“ (по Х.Томпсън); „няк’ви там студенти на четвъртия етаж в Журналистическия“ (по произволен академичен ръководител); „само мечтател(и)“ (по Д.Таралежков)."

В деня на десетата годишнина на студентското онлайн радио „Реакция“ – разказ на един от неговите автори Михаил Митев (който е и журналист от Радио София) за началото, за изминалите десет години на промяна на радиосредата и за оцеляването на една студентска медия.

"Радио „Реакция“ ме накара да заобичам радиото. Радиото е първата медия, която е била най-бързата – тя е изпреварила вестницитеАз харесвам радиото, не защото е бързо, а защото е по-достъпно и е до хоратаЗащото говори за различни теми – една палитра, една гама, в която ти можеш да чуеш от всеки един спектър нещо. Докато в другите медии не е така – там е целенасочено. В телевизията има по-голяма прибързаност, докато тук се изпипва всеки един материал. В телевизията по-трудно се приемат теми, имат си дадена политика... и не се дава толкова свобода откъм теми. А радиосредата наистина е прекрасна..."

Точната формула

"Никой няма точната формула. Мисля, че трябва да направим така, че на самите слушатели да им е интересно. Ролята на журналиста е първо да ограмотява човека, да въздейства и да кара слушателя/зрителя/читателя да се замисли. Трябва да има замисъл при всеки разговор.

Медийната среда

"Съдейки по моите колеги, те не всички искат да работят в медии – нямат свободата, която искат. В голяма част от медиите ги използват да носят кафета, за документация... това са големите медии... Малък процент от моите колеги ще се реализират като журналисти или ще бъдат в медийна среда. Така сме си го направили ние – нямаме приемственост. Слава богу, в радиото не е така."

За финансирането в професията, за съревнованието в медиите, за оригиналните идеи, за страха да питаш – чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56