Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Петър Станимиров издава първата си авторска повест с илюстрации

"Денят, в който мама отиде на небето" е приказно-страшна повест за възрастни, вдъхновена от българския фолклор. Автор е художникът Петър Станимиров, познат с работата си по комиксите "Дъга", кориците на повечето книги на Стивън Кинг и Дийн Кунц, както и на редица книги-игри.

Две деца – Ичо и Раца, заченати в грях, трябва да оцелеят. Сами и привидно беззащитни, те се лутат в пущинака и търсят пътя към своето неясно бъдеще. По петите им е техният баща – свиреп, безмилостен, жаден за кръв и подвластен на древен демон, обсебил душата му. Закрила ще открият у своята майка Славута – свръхестествено създание, което съществува между този и онзи свят. Предстои им сблъсък със самата съдба!

Вдъновена от славянската митология и родния фолклор, наситена със старобългарски думи и легенди, тази повест е забележителна приказка за възрастни, а стилните черно-бели илюстрации изграждат един магичен и шокиращ свят, в който всичко е възможно. 

Петър Станимиров, който не само е нарисувал, но е и написал увлекателно това несравнимо и странно приключение, което силно напомня на славянска комбинация между Стивън Кинг и тъмната половина на Нийл Геймън.

Петър Станимиров е роден на 12 ноември 1952 г. в София. От 1980 до 1990 г. е художник в списанията "Дъга" и "Чуден свят", рисува плакати за филми и участва в много национални и международни изложби с плакати и карикатури.

Снимки - фейсбук профил на Петър Станимиров и изд. Сиела.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Полет високо във въздуха с "Топло фест"

Пространството за изкуство, култура и диалог "Топлоцентрала" закрива своя голям сезон (януари-юли) с петото издание на "Топло фест ". За равносметката от изминалия сезон и събитията в рамките на фестивала разговаряме в "Нашият ден" с Веселин Димов – директор на "Топлоцентрала" и Стефани Стоева от комуникационния екип на Регионалния център за..

публикувано на 08.07.24 в 11:23

Невидими граници: фотографска изложба-изследване на Янис Пантелидис в София

Пространството за фотография "Фотосинтезис" в София представя изложбата-изследване "Невидими граници" на гръцкия фотограф Янис Пантелидис, който вече петнадесет години разглежда темата за границите, които превръща в свой невидим обект. Като представител на новото поколение гръцки пейзажни фотографи Янис Пантелидис поставя актуални въпроси, които..

обновено на 08.07.24 в 11:16
Иван Вазов

Сопот чества 174 години от рождението на Иван Вазов

Честванията на 174 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов продължават в Сопот. На рождената дата на писателя (9 юли) ще бъде връчена Националната Вазова награда за литература , учредена през 1970 година. Тазгодишният лауреат е Здравка Евтимова . Повече за празничната програма в "Нашият ден" разказва Станислав..

публикувано на 08.07.24 в 09:19

Хунгарикуми – уникално от Унгария

На 1 юли Унгария пое председателството на Съвета на Европейския съюз. По този повод в понеделник (8 юли) от 14 ч. в градинката на Кристал ще бъде открита изложбата "Хунгарикуми – уникално от Унгария" .  Повече за проекта в "Артефир" разказва директорът на Унгарския културен институт "Лист" Сандра Мишкеди . Хунгарикуми е събирателно понятие,..

публикувано на 08.07.24 в 08:45
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10