Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Съблечи се за вечеря"

Най-хубавите, забавни и запомнящи се спектакли са тези, които сякаш вървят срещу течението и срещу съдбата. Съдбата успя няколко пъти да препъне премиерата на най-новата комедия на Младежкия театър "Николай Бинев" – „Съблечи се за вечеря", изправяйки пред трупата различни препятствия. "Не се отказваме и продължаваме с опитите да представим за първи път пред вас този весел, позитивен и създаден с много вкус, любов, усмивки и умение спектакъл." – казват от театъра.

Изтънчената и изпълнена с много качествен хумор комедия „Съблечи се за вечеря" вече официално е част от репертоара на Младежкия театър „Николай Бинев", а втората премиера е на 10 декември от 19:00 ч. на Голяма сцена. 

Бернар тайно е планирал романтичен уикенд с очарователната си парижка любовница Сюзан в идиличната си провинциална къща, недалеч от Париж, докато съпругата му Жаклин отсъства от дома. Бернар е уредил пристигането на изискана готвачка Сюзет, която да осигури вкусни и изкушаващи ястия. За да бъде всичко убедително пред съпругата му Жаклин, Бернар е поканил и най-добрия си приятел Робер, да му осигури „алиби“ пред жена му. Всичко звучи перфектно подготвено – какво би могло да се обърка?

Марк Камолети (1923-2003) е автор на повече от 40 пиеси, които са превеждани на десетки езици и са поставяни в над 55 държави по целия свят. Само в Париж са изиграни над 20 000 представления на спектакли, създадени по негови пиеси. Пиесата „Съблечи се за вечеря“ е била реализирана в някои от най-големите европейски и световни градове, превръщайки се в постоянна част от репертоара на местните театри в продължение на дълги години. Друга негова пиеса – „Боинг-боинг“ (с премиера на 10-и декември 1960 г.) е най-играната френска пиеса според „Книгата за рекорди на Гинес“.

Режисьор Венцислав Асенов; Сценография Теодора Лазарова; Участват: Александър Хаджиангелов, Веселина Конакчийска, Георги Гоцин, Гергана Христова, Ния Кръстева, Юлиян Петров.

Фотограф – Гергана Дамянова, Младежки театър "Николай Бинев"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поетесата Аксиния Михайлова – с наградата Benjamin Fondane

Аксиния Михайлова е тазгодишният лауреат на 17-ото издание на Международния конкурс за франкофонска литература "Бенжамен Фондан". Наградата "Бенджамен Фондан", която ѝ бе връчена в Париж,  се присъжда ежегодно на писател, отличил се в областта на поезията, поетичната проза и есето, който пише на френски език, но няма френска националност. Тази..

публикувано на 15.10.24 в 18:19

Йорданка Белева с "Централна емисия" за невидимите неща

Краят на началото Някога тук нямало нищо. После в пустошта младежи посадили дървета. По време на залесяването татко се запознава с мама. Наскоро някой запали дърветата, обезлесеното място още чернее. Напомня за изпусната урна, по нейния прах се страхувам да стъпвам — да не смачкам паметта: мама беше влюбена, татко беше музикант,..

публикувано на 15.10.24 в 18:13

"Американски триптих": Литературен поглед към емигрантската съдба

В "Разговорът" ни гостува Людмила Калоянова, вицепрезидент на Лигата на българските писатели в САЩ и по света. Тя е автор, който от години не живее в България, но въпреки това поддържа силна духовна връзка с родината си. Последната ѝ книга, "Американски триптих", е посветена на темата за емиграцията и разглежда живота на няколко поколения..

обновено на 15.10.24 в 12:20

"Не се обличай за вечеря" в Казанлъшкия театър

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи му за плановете си, гласи позната поговорка. Навярно Марк Камолети е напълно наясно с нея, защото пиесата му "Не се обличай за вечеря" сякаш следва този принцип. В нея персонажите като че ли за да объркат всичко и да въвлекат публиката в разказаната ситуация, правят точно каквото са си намислили. В..

публикувано на 15.10.24 в 12:11

"Изглеждам и съм": модата като провокация от Мариела Гемишева

"Изглеждам и съм" е инсталация пърформанс , посветена на концептуалната мода , която ще бъде представена единствено на 18 октомври в галерия "Структура" . Неин автор е доц. д-р Мариела Гемишева , моден дизайнер, артист и преподавател. Пърформансът ѝ представлява скулптурна композиция от живи модели, облечени в последната модна колекция на..

обновено на 15.10.24 в 10:04