Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Популярни личности в кампания за ограничаване на еднократната пластмаса

| обновено на 16.12.20 в 11:29
Илияна Лазарова
Снимка: Иван Дончев

В пробите на известни българи бяха открити следи от 17 вида фталати и феноли, а количествата на моноетил фталат и метилпарабен се оказаха с най-високи стойности сред проби в пет европейски държави.

Инициативата „Пластмаса в тялото“ изследва наличието на опасни химикали, свързани с употребата на пластмасови опаковки за храни и напитки. Проектът се осъществи в 5 европейски държави от Европейската мрежа за нулеви отпадъци и включи над 50 популярни личности от Белгия, България, Испания, Латвия и Словения.

Пробите им бяха изпратени в лаборатория на Норвежкия институт за обществено здраве и показаха остатъчни вещества от пластмасовите опаковки в човешкия организъм.

Проектът е подкрепен от д-р Miquel Porta, професор по превантивна медицина и обществено здраве, анализатор в IMIM – Hospital del Mar – Институт за медицински изследвания, координатор на отдел „Изследвания“ в Клиника за молекулярна епидемиология на рака, професор по епидемиология в университети в Европа и Америка, автор на стотици научни статии.

От България проби дадоха Деси Бакърджиева, Илияна Лазарова, Христо Мутафчиев, Веси Бонева и Маги Джанаварова; спортистките Магдалена Малеева и Невяна Владинова, шеф Дани Спартак, както и двама медицински специалисти: гинекологът д-р Добринка Петрова и дерматологът д-р Снежана Атанасова.

През последните години и най-вече от началото на пандемията от Covid-19 се увеличи драстично използването на пластмасови изделия за еднократна употреба.

Пластмасите в опаковките и посудата съдържат над 20опасни вещества, които преминават в храната и така проникват в телата ни. Според учени част от тези вещества се натрупват в човешкия организъм и могат да доведат до различни заболявания като диабет, хормонални смущения, хипотиреоидизъм, безплодие и други.

Пластмасовите опаковки, влизащи в контакт с храни съдържат няколко хиляди химикала, много от които не са адекватно тествани за токсичност. Тези умишлено добавени химикали, както и между 30 000 и 100 000 непреднамерено добавени, могат да преминат от опаковките в храните.

Спешно се нуждаем от промяна в хранителните навици и опаковането, както от адекватен контрол и забрана за използването на най-опасните вещества в опаковките за храни. Опаковките за многократна употреба от безопасни материали предлагат решение на световния проблем с пластмасовото замърсяване и елиминират здравните рискове.

Илияна Лазарова (снимка: Тихомира Методиева)
Актрисата Илияна Лазарова споделя:

„В тялото ми бяха открити фталати, което ме учуди много, защото аз съм ограничила максимално употребата на пластмаси в последните години, но е възможно този резултат да отбелязва наличието на пластмаси от преди години или да е свързан с настоящата минимална консумация на пластмасови изделия.

От 2 години имам вкъщи контейнер, който е разделен на 3 части – за пластмаса, стъкло и хартия, имам и отделна кофа за общия боклук.

Винаги рециклирам отпадъците, научила съм и децата си да го правят – те са на 3 и 13 години и вече ги хвърлят разделно. Майка ми, която живее в Пазарджик се оплаква, че в провинцията има недостиг на контейнери за разделно събиране на отпадъци и това затруднява хората.

Непрекъснато споря с мои познати, които събират и изхвърлят боклука си на едно място и им обяснявам защо рециклирането е важно.

Разказвам им какво съм видяла с очите си на сметищата и на депата за разделяне и рециклиране на отпадъци.

Хората често не се замислят за пътя на отпадъците и не искат да си създават дискомфорт с рециклиране, но незнанието не е оправдание, непримирима съм по този въпрос. Все отнякъде трябва да се започне.

Хората трябва да си дадат сметка не само за рециклирането, но и за това колко пластмаса употребяват и да ползват предимно многократни опаковки.

Аз купувам кисели и пресни млека само в стъклени опаковки и почти не купувам продукти в пластмасови и метални опаковки.“

Илияна преболедува тежко Covid-19 в края на октомври заедно с почти цялото си семейство. Тя е на 40 г. няма хронични заболявания, спортува редовно, не пуши, не пие, но е била с двустранна пневмония и висока температура. Месец и половина по-късно Илияна все още има задух.

"Хората не трябва да подценяват вируса, а да се пазят и да ограничават контактите си. Този локдаун в момента е неизбежен и необходим. Здравето и животът трябва да са на първо място", споделя Илияна Лазарова.

Редовното пиене на сок от нар и чеснова вода са били ежедневие за Илияна по време на заболяването.

Може да гледате Илияна Лазарова в нов спектакъл на „Театро“ в края на януари – комедията „Перфектната сватба“ с участието и на Филип Аврамов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56