Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шахматът – много повече от война на интелекти

БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Червенокосото дете чудо, което владее до съвършенство сициалианската защита и покорява царството на световния шахмат - този образ удобно се настани в съзнанието на милионната филмова публика. Така е вече поредна седмица.

Виртуозната игра на Аня Тейлър-Джой в ролята ѝ на Бет Хармън от най-гледания до този момент лимитиран сериал на Netflix „Дамски гамбит“ ни провокира да се запитаме „Какво се случва“ в съзнанието на шахматистите.

Кога жертвената пешка може да обърне играта и защо във взаимодействието между фигурите има толкова много красота? Кои комбинации превръщат партията от добра в безсмъртна? Велики играчи ли са гросмайсторите, или завидни житейски стратези? Кога игра с лесни правила, каквато е шахматът, се превръща от спорт в произведение на накуката и изкуството? Самотен ли е винаги геният, или просто живее в сянката на Царицата?

За тази война на интелекти разказват световната ни шампионка, 17-годишната Нургюл Салимова, треньорът ѝ и председател на Шахматния клуб „Бургас 64“ Живко Жеков, поетът Иван Ланджев, чиято първа стихосбирка е вдъхновена от легендарния шахматист Боби Фишер, и любители, които дори във време на пандемия не се отказват от шахматната игра в градинката пред Народния театър.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23