Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дора Петкова: Има маргинализирани ромски общности, които не са във фокуса

Валери Леков: Когато човек се бори за оцеляване, не мисли за усъвършенстване

| обновено на 14.01.21 в 11:24
Снимка: БГНЕС

В деня на ромската Нова година – за възстановяването на разрушени мостове и за правилните и погрешните начини за спасяване на давещите се. Как мислим за ромското малцинство и има ли хора, които целенасочено биха “провалили” живота си със себелишаване от образование, прилично жилище и други облаги на съвременността. Дали коронавирусът е катализатор за видимостта на кризата в гетата?

Дора Петкова, социолог и консултант и ръководител на проекти по национални и международни проекти, насочени към ромската общност,  коментира в "Нашият ден":

"Днес е един празничен ден за ромите в България. Много роми празнуват и пазят традициите си. Но мен ме вълнуват повече проблемите и онова, което остава и след празника. Особено сериозно ме развълнува обръщението на един от здравните медиатори (една нова професия, която вече се институционализира). Става дума за деца от Николаево, които имат нужда от храна и памперси. Време е да се заемем с тези проблеми и да не си затваряме очите. Оказва се, че това не е единствената община и не е единственото място. Оказва се, че много често, независимо от усилията и европейските програми, има маргинализирани общности, които някак си не са във фокуса, не достигат тези програми до тях. Ние не знаем и колко точно са тези общности. Трудно правим политики, които реално подпомагат именно тези хора. Липсва устойчивост."

Чуйте повече в звуковия файл.

Валери Леков, редактор в програма "Христо Ботев", коментира празника от кв. "Изток", Кюстендил. 

"Има много легенди за свети Василий, свети Георги и ромите, и в последните години започнаха да се появяват тези легенди и в книжни издания. Това, което ме впечатлява тази година, че тук, в центъра на кв. "Изток" е много тихо. Други години, помня, имаше музика, играеха се хора, имаше кукери, наричани чунгури. А сега виждам само автомобили и преминаващи набързо хора.

Правилата се спазват, хората са много наплашени, имаше няколко смъртни случая... Някои се върнаха по рабатота си в Европа, защото това им позволява да издържат своите близки. 

Когато човек се бори за оцеляване, не мисли за усъвършенстване. Все още има хора, които живеят ден за ден, оцеляването им е трудно и едва ли ученето на децата им е на първа линия. На първа линия за тях е да подсигурят насъщния за деня."

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да разпознаем симптомите на туберкулоза? Консултации и скрининг през септември

В периода 16-20 септември 2024 г. лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза ще предлагат безплатни консултации за всички желаещи в рамките на кампанията "Седмица на отворени врати". Тази инициатива е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2021-2025 г., ръководена от..

обновено на 18.09.24 в 12:43

Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна..

обновено на 18.09.24 в 11:49
Д-р Петя Стратиева

За неадекватната регулация в пациентския сектор и пропуснатите обществени ползи

Близо 90 % от пациентските организации не се чувстват адекватно представени като общност при взимането на управленчески решения.  83,3 % от запитаните отговарят с "Да" на въпроса: "Смятате ли, че нормативната рамка, регулираща представителността на пациентките организации, се нуждае от промяна?" Защо неадекватната регулация в пациентския..

публикувано на 18.09.24 в 11:44
Георги Георгиев

Гражданският фронт е последният терен, който не е под контрола на мафията

За престъпността в страната и реакцията на институциите в "Нашият ден" разговаряме с Георги Георгиев от гражданската организация "БОЕЦ" . В началото на разговора Георгиев заявява: "Когато на върха на страната стоят статуквото, мафията, компрометирани и корумпирани фигури, тогава престъпността обзема цялата страна." Георгиев описва ярък..

публикувано на 18.09.24 в 10:33

Рим посреща изложба с творби на легендарния български бас Никола Гюзелев

На 20 септември в галерия "България" в Рим ще бъде открита самостоятелна изложба с творби на прочутия оперен бас и академичен художник Никола Гюзелев. Това събитие се осъществява в сътрудничество с Българския културен институт в Рим, съобщават организаторите. По-рано тази година, на 30 май, в Сполето – един от централните италиански градове на..

публикувано на 18.09.24 в 10:25