Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жан-Клод Кариер: Отсъствието на театър, литература и кино отваря вратата към забравата и цензурата

Хората на изкуството не ни помагат да променим света, а по-скоро ни помагат по-добре да го видим

| обновено на 10.02.21 в 17:21
Жан-Клод Кариер и Патрик Сандрен по време на откриването на кинофорума „Отворен клас” в камерната зала на Народния театър – 2010 г.
Снимка: Деница Русева

На 8 февруари си отиде големият европейски интелектуалец Жан Клод Кариер. Огромна загуба за културния свят. Френският филмов сценарист, драматург и писател Жан Клод Кариер е една от най-известните личности в областта на театъра и киното, носител на почетен "Оскар". 

"Според мене е илюзия да си мислим, да вярваме, че изкуството като цяло, било то киното, театъра, литературата, са в състояние да променят света. Но това, което е доказано, е, че при отсъствието на театър, на литература и на кино вратата към забравата, към цензурата в целия свят е отворена. Хората на изкуството не ни помагат да променим света, а по-скоро ни помагат по-добре да го видим. И това, което наричаме свобода на словото, е чисто и просто една съществена част от свободата." 

"Трябва да знаем, че киното има свой собствен език. Вече повече от сто години киното работи върху този език и го изпипва. Може би по-сложен и от литературния език, защото той включва технически познания, съответно как се осъществява монтажът, как се осъществява обработката, в каква посока трябва да се насочи погледът, играта на актьорите. Това са все подробности, които един автор на романи не може да знае, а един сценарист трябва да познава." – казва големият творец по време на посещението си в България през 2010 година.

Жан Клод Кариер сам определя себе си като "разказвач". През дългия си творчески път той е написал около 60 сценарии, както и 80 други творби (разкази, есета, преводи, беседи). Бил е също и актьор, драматург и автор на текстове за песни на Жулиет Греко, Брижит Бардо и Жана Моро. Кариер поставя съдбата си под знака на приятелствата с велики личности, като Далай Лама, с когото написва книга, с испанския режисьор Луис Бунюел, с когото си сътрудничи 19 години. Кариер е автор на сценариите на филми, режисирани от Бунюел като "Дневна красавица" (с Катрин Дненьов в главната роля), "Този неясен обект на желанието", "Дискретният чар на буржоазията", на "Борсалино" на Жак Дере (с Ален Делон и Белмондо), "Басейнът" (с Роми Шнайдер и Ален Делон), "Тенекиеният барабан" на Фолкер Шльондорф и множество други.

Жан Клод Кариер беше в България и гостува през 2010 година на 18-ото издание на кинофорума “Отворен клас“ по покана на френския продуцент Патрик Сандрен на тема Индия и нейното кино. Събитието тогава се проведе в Народния театър „Иван Вазов“.

Жан Клод Кариер е автор на множество адаптации за театъра, сред които е индийският епос „Махабхарата“ – постановка на Питър Брук.

Специално за „Артефир“ той разказа за любовта си към индийското кино и работата си с Питър Брук, както и за работа си по българския филм „Досието Петров“ на режисьора Георги Балабанов, който от 20 години работи и живее във Франция. 

Чуйте разговора на Невена Праматарова с Жан-Клод Кариер. Преводът е на Диана Божилова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от

Другият театър

Думата театър обозначава толкова различни видове сценични изкуства, че увлечени от актуалната информация, понякога забравяме да подчертаем спецификите, които се крият зад разни сцени и програми. Една от различните по своя характер платформи е " Театър+ " на Народния театър "Иван Вазов", която преди броени дни срещна първата си публиката с шесто..

публикувано на 19.09.24 в 14:38
Манол Пейков

Манол Пейков: Смятам, че има въпиюща нужда да си преговорим уроците на историята

За книгоиздаването като мисия, за силата на думите и за стремежа към историческата истина – разговор в "Нашият ден" с Манол Пейков – издател, преводач, общественик и политик, член на Комисията за култура и медии в Народното събрание. Пейков споделя, че дълги години като книгоиздател е бил фокусиран главно върху художествената литература, но..

публикувано на 19.09.24 в 09:57

Българска авторка гостува на Фарьорските острови

Миглена Дикова-Миланова – преподавател по български език и култура в Университета в Гент, бе поканена това лято да твори на Фарьорските острови в програмата на резиденцията на Съвета на творците от Фарьорските острови – LISA. "Малкото селце Тьорнувик (Tjørnuvík), разположено в областта Sunda kommuna, северно на територията на най-големия остров от..

публикувано на 19.09.24 в 09:29

В България връзката между историческата наука и обществото е счупена

Дни след откриване на новата учебна година и дни преди Деня на независимостта разсъждаваме върху значението на историческото познание в съвременния свят. В какво се изразява обучението по история в училище, как да се борим с фалшификациите в историята, и как младите гледат на историята и миналото? Гост в "Нашият ден" е Александър Стоянов..

публикувано на 19.09.24 в 09:11

Йовковата "Албена" с премиера в Смолян

С премиера на спектакъла "Албена" открива новия си творчески сезон Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян . Постановката по прочутата пиеса на Йордан Йовков е дело на режисьора Делян Илиев. "Текстът е световен, със сигурност. Ако беше написан в някоя скандинавска държава, например, щеше да е световноизвестна драматургия. Това..

публикувано на 19.09.24 в 08:10