Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргьорит Лонг – пианистката-легенда

Снимка: cadences.fr

„Златната нишка, която ни свързваше с Дебюси, Равел и Форе се скъса завинаги” – с тези думи пианистът Святослав Рихтер отбелязва сбогуването си с Маргьорит Лонг след нейната кончина през 1966 г. Доскоро известна у нас като Маргарита Лонг, легендарната пианистка не само е изпълнителка-сподвижница на френския модернизъм в края на 19 и първата половина на 20 век. Тя е талантлива педагожка и заедно с цигуларя Жак Тибо създава през 1943 г. един от най-престижните международни конкурси за изпълнители, който носи тяхното име.

Образът ѝ, нейният „шарм” и духовно излъчване ще оживим с разказа на пианиста Юрий Буков, имал щастието да учи при Лонг. В предаването ще се докоснете до нейното голямо клавирно изкуство с ценни архивни записи, които БНР притежава в своя Златен фонд. Сред тях са хитовите творби в репертоара ѝ: Концертът за пиано и оркестър в сол мажор от Морис Равел (посветен на Лонг, която е и първата му изпълнителка) и Балада за пиано и оркестър от Габриел Форе.

Ще разлистим също мемоарите на изпълнителката, запечатали вълнуващите ѝ срещи с композиторите Клод Дебюси, Габриел Форе и Морис Равел. Придружени с проницателните анализи, които тя прави на някои от клавирните им произведения.

Лонг концертира до 1959 г. – тогава е на 85 години. Невероятно и щастливо дълголетие на сцената, на която дебютира на десет години с Концерта в ре минор от В.А. Моцарт. Съвременната френска музика е нейна кауза, активното сътрудничество и с композиторите Ерик Сати, Франсис Пуленк, Дариус Мийо, Жермен Тайфер, Бохуслав Мартину, Роже Дюкас и др. очертава огромния ѝ принос за утвърждаването на редица техни творби. За заслугите си Лонг получава Ордена на Почетния легион.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15