Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На кино и изложба в Чешкия център в София

Снимка: Чешки център

Със специална селекция от филми, на които Павел Юрачек е сценарист или режисьор, ще участва Чешкият център в юбилейния 25-и София Филм Фест. Прожекциите са част от съпътстващата програма на фестивала.

Кои са събитията, предстоящи в Чешкия център в София. Директорът на Центъра Дагмар Остранска разказва за инициативи в “Артефир“.

“Избрахме Павел Юрачек именно защото той не е много познат в България. Той почина много рано, на 54 години, и е изключително талантлив. Някои от филмите му не са излъчвани приживе. Те са се прожектирали по целия свят, но са били забранени в Чехословакия и критикувани и забравяни в архивите. Това беше много тъжно не само за неговото творчество, но и за други от режисьорите от чехословашката нова вълна във времената след 70-те години в Чехословакия.“ – казва Остранска.


В програмата на София филм фест ще бъде показана селекция от седем филма, създадени от и в съавторство с Юрачек.

“Тези филми не са лесни, те са за интелектуалци, те са малко тъжни и имат нужда да се гледат повече, да се мисли след тях, желателно е да има и дискусия след всеки. Имаме специално въведение преди всеки филм. Филмите са в различни жанрове.“ – казва още Остранска.

Специалният фокус върху творчеството на Павел Юрачек включва и филмът на режисьора Индржих Полак „Икар 1“, който се излъчва за първи път в България. В работата по сценария на тази история участва и легендарният полски писател Станислав Лем, един от най-четените автори на научна фантастика в света.

Творчеството на Павел Юрачек ще бъде представено от Ян Трънка, специалист от Националния филмов архив на Чехия.

Прожекциите започват от 1 март в Чешкия център София. Входът е свободен.

Програма на филмите, които ще бъдат излъчени.


Още едно събитие предстои в Чешкия център. Творческият тандем Давид Бем и Иржи Франта пристига в София.

Проектът „Никъде нищо, някъде нещо“ представя три от най-новите работи на двамата артисти.

Официалното откриване е във вторник на 2 март от 15 до 19 часа.

Изложбата включва цикъл дигитални рисунки – Симулиран сън, видео ADHD и карантинни рисунки, които Давид Бем и Иржи Франта си предават по време на локдауна и в началото функционират като закодирани съобщения, които обменят помежду си. 

Давид Бем и Иржи Франта са творчески тандем от 2006 година. През 2014 г. представиха свой проект в рамките на десетата „Нощ на музеите и галериите – Пловдив“.

Двамата правят пърформанси, снимат видеоматериали, изграждат инсталации в обществени пространства, създават стенописи и са автори на илюстрации за книги и списания. Творбите им напомнят на рисуван дневник, графит, карикатура, комикс, концептуално изкуство, гротеска, спортно изпълнение, художествено сътрудничество, физически експеримент, импровизирана хореография или театрално представление.

Важни за тях са процесуалността, времевият принцип, преодоляването на капаните, преплитането с медиите, екпериментирането, спазването и нарушаването на правилата, творческият диалог, иронията, сериозността, игривостта, вечната недовършеност.

Повече за двете събития можете да чуете от директорката на центъра в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23