Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Вино от Ямболско слуша Бетовен и Моцарт

| обновено на 24.03.21 в 15:47
Снимка: БГНЕС

Чували ли сте за вино, което слуша класическа музика? Ако не сте, сега чувате!

Любител на класиката е виното “Балар К1 2013“, купаж от Мерло и Пети Вердо.

Винарна “Балар“ се намира в село Скалица, 30 км югозападно от гр. Ямбол. Част от вината в избата са подложени на необичаен експеримент – въздействие с музика. Какви са резултатите и колко чувствително е виното към музиката, разказва Мариана Върбанова в “Семейно радио“.

“Купажът Мерло и Пети вердо е в основата на т.нар. "музикално или витализирано вино", защото през 2013 г. точно с това вино започнахме един експеримент – озвучаваме виното продължително в бъчвата с класическа музика.

Наричаме го витализиране, защото вибрацията от музиката вкарва един допълнителен живот на течността. През 2013 г. това беше нашата първа реколта, чрез технология успяваме да вкарваме музика директно в бъчвата. Даже, ако застанем до бъчвата, музиката не се чува, което позволява всички вибрации да се поемат от виното в продължение на 12 месеца.

Когато бутилираме, го бутилираме в бутилка, покрита с платина, за да може максимално да изолираме течността от външни влияния.

Базирали сме се на теорията, почиваща на множество експерименти, които сме чели, че водата малко или много променя своята структура под външни влияния, звуци и т.н. Логично е виното, което е в по-голямата си част е вода, също да се повлиява от вибрациите на музиката.“

Реколти

“Първата реколта беше 2013 г. под звуците на Бетовен. След това 2016 г. бяха витализирани още две бъчви с Вивалди, и в момента се витализират още две бъчви с музиката на Моцарт.

Избрала съм това да е виното K1 2013, нашата линия е К. Линията ни е озаглавена с буквата К, защото още от началото идеята беше да създаваме качествени, класни вина купажи и така се събраха много К-та. В момента имаме и чисто сортови вина, но буквичката си остана.

Виното, което съм избрала, е много комплексно. Съветват, когато някой се сдобие с него, да му отдели повече време, защото всяка глътка разкрива различни пластове от вкусове. Също така то е от 2013 г., което значи, че вече е отлежало осем години. Първо, малко в бъчва, след това – в бутилка. И това е нашата идея – да правим вина, които имат много добър потенциал за отлежаване. Това вино е в своя апогей все още, има още няколко години живот. Затова и подбираме такива сортове. Имаме пет различни червени сорта. Всичките са с добър потенциал за отлежаване.“

Повече за това как се отразява музиката върху вкуса на K1 2013, можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Райна Манджукова, Нина Цанева и Милен Митев

Заедно в подкрепа на българските културни дейци зад граница

Днес в 14 ч. в сградата на Изпълнителната агенция за българите в чужбина (ИАБЧ) ще се проведе учредително събрание на Асоциацията на българските културни сдружения в чужбина. Инициативата ще обедини усилията на българските културни организации по света и ще създаде платформа за по-ефективна връзка между институциите. От 22 до 25 юли във..

публикувано на 29.07.25 в 09:35

Хармония чрез храна: практическо въведение в Аюрведа

Днес Регионална библиотека "Пейо Яворов" в Бургас ще бъде домакин на вдъхновяваща и практична среща с древната мъдрост на Индия. Темата е как храната може да се превърне в най-мощното ни лекарство. Поводът – безплатна лекция на един от водещите преподаватели по Аюрведа в България – Юрий Ковачев. Началото е в 19:00 ч., а входът е свободен...

публикувано на 29.07.25 в 09:27

Космосът говори: Слушаме ли правилно?

Ratio отправя покана за събитието "Космосът е голям и живот дебне отвсякъде", посветено на търсенето на живот извън Земята, което ще се проведе днес в София. На сцената ще излязат двама изключителни експерти, които ще представят различни перспективи по темата. Това са д-р Веселин Костов – астроном и изследовател от NASA, и Петър Ефтимов – биолог и..

публикувано на 29.07.25 в 09:17
Стела Николова и Доналд Байфийлд

Един растителен ресторант

Стела Николова учи Сценични изкуство в Щатите, откъдето се връща преди няколко години заедно със съпруга си Доналд Байфийлд. В София двамата създават ресторант за веганска храна, който бързо се разраства. Какви са ползите от храненето с растителни продукти, как веганското меню снабдява човешкия организъм с протеини и как се изработват рецептите..

публикувано на 29.07.25 в 08:35
Владимир Митев

Владимир Митев за ситуацията в Близкия изток

Владимир Митев е репортер в Румънска редакция на радио "България". Говори свободно румънски език. Отделно от това е завършил "Иранистика" в СУ "Св. Климент Охридски" и създател също на блога "Персийският мост на приятелството". Участник в много и различни международни проекти. Блогът "Персийският мост на приятелството" набра доста популярност по..

публикувано на 28.07.25 в 15:25