Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Петър Берон – личност епохална и велика

150 години от смъртта на д-р Петър Берон

На 21 март се навършиха 150 години от смъртта на възрожденския лекар, учител, учен и дарител д-р Петър Берон. Какво е културното наследство на гениалния учен енциклопедист, на учителя, на лекаря, на дарителя? Доколко посланията на д-р Петър Берон са разчетени, разпознаваеми и доколко се осъзнава какво е дал на българите, на Европа и на света този единствен български алхимик?

Д-р Петър Берон е един от известните възрожденски българи – просветител, учен, енциклопедист, педагог, философ, лекар и естественик. Учи в родния си град, а после постъпва в Букурещ в прочутата Бейска академия – училището на гръцкия педагог К. Вардалах. После заминава за Брашов, където става учител в семейството на сливенския търговец Антон Иванович. С неговата морална и материална подкрепа Петър х. Берович издава „Рибния буквар”, а по-късно следва в Германия първо философия, след това се прехвърля да учи медицина. След завършване на висшето си образование започва да работи като окръжен лекар в Крайова, като междувременно организира и търговско дружество, което носи значителни печалби.

Отказал се от медицината, д-р Петър Берон пише във всяка една област на науката, член е на различни международни научни дружества, владее 9 езика. С неговата материална помощ са открити над 20 училища, сред които и девически – едно от тях е Девическото училище в Котел.

В едно свое писмо до котленските старци той пише: ”Обичал бих да намеря някого, комуто да платя да обходи България и види има ли във всеки град училище…”

След смъртта на Петър Берон с парите от неговото наследство е открита Одринската мъжка гимназия, която в продължение на 30 години се издържа от лихвите на наследството. Създаден е и фонд „Д-р Петър Берон”, от който се дават стипендии на котленски деца, които искат да продължат образованието си.

Ето какво коментира в "Нашият ден" проф. Кирил Топалов:

"Личности като д-р Петър Берон са от епохалните, от най-великите в нашата история. Личности многостранни, оставили богати следи в много области. Петър хаджи Берович става известен като голям учен в Западна Европа, където го наричат д-р Петър Берон. Той е от Котел – един знаков град в нашето Възраждане и нашата културна история, дал редица наши възрожденци, град със статут на специален град в нашата история."

Проф. Топалов разказва за живота на Петър Берон, за приноса на Рибния буквар в образованието, както и за енциклопедичната научна дейност на големия възрожденец – чуйте повече от звуковия файл.

Написаният от Петър Берович и издаден през 1824 г. „Буквар с различни поучения” – т. нар. "Рибен буквар" е една малка енциклопедия, която дава знания не само по четене, писане и смятане, но и кратки естествено-научни познания. Букварчето е и първата българска детска книжка. За първи път в нея има художествени четива със светски характер. За първи път се появяват и здравни съвети „Как да пази человек здравието свое”. За букварчето Юрий Венелин казва: ”Не съм виждал нито един руски буквар, който да може да се сравни с достойнствата на тази поучителна книжка”. Букварът претърпява шест издания в огромен тираж през периода 1824 – 1862 г.

За „Рибния буквар“, като иновативен метод на обучение, и съкровищата на Централната библиотека на БАН, в която се съхраняват три от възрожденските му издания – разказва д-р Силвия Найденова, директор на ЦБ на БАН.

Чуйте повече в звуковия файл.
Снимки – Община Котел




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Китана Гигова (вляво) и Теодора Церовска

Лесно ли се илюстрира романът "Под игото"?

На 8 юли 2024 г. в рубриката "Радиоколекция" на Радиотеатъра, започваща в 0.15 часа, която се излъчва по програма "Христо Ботев", тръгва феноменален проект: "Под игото" на Иван Вазов под адаптацията на актьора Руси Чанев. Тя е насочена към българчетата, които живеят извън пределите на България. За предизвикателството да илюстрираш най-популярното..

публикувано на 08.07.24 в 16:57
 Михаил Михайлов - Шольо

Антон Митов представя: Музикантът и диригент Михаил Михайлов - Шольо

Михаил Михайлов е на 83 години – роден е и живее в Стара Загора. Той е от доайените на златните времена на българската естрада – един от основателите на група "Траяна", издава плочи с "Импулс" като част от конкурса "Тракийска лира", работил с Лили Иванова и Йорданка Христова, участвал в безброй концерти в страната ни и извън нея. Спомени от "онова..

публикувано на 08.07.24 в 16:40

"Малки грехове" – фаталният копнеж по изгубения рай

Стремежът към божественост и безсмъртие често е път към разруха за човека от всяка епоха. " Малки грехове" е вторият роман на писателката Паулина Георгиева  след "Симулацията" (2022). Редактор на книгата е литературният публицист Силвия Недкова. В "Артефир" Георгиева споделя, че това е книга за изконния копнеж по рая. Действието неслучайно се развива..

публикувано на 08.07.24 в 15:06
Марио Гергинов

Изкуството в българското училище – мисия възможна

На училището с любов – там, където учителите и учениците са заедно. За досега до творчество в българското образование като мисия възможна в "Terra Култура" разговаряме с Марио Гергинов , зам.-директорът на 140 СУ "Иван Богоров" в София. Ваканцията е предимно за учениците. За училищното ръководство юли месец е време на усилена подготовка за..

публикувано на 08.07.24 в 13:36

Клара Арнаудова: За таланта като живот

Едно талантливо поколение, което преживя Халеевата комета, Чернобил, падането на Берлинската стена и Перестройката, 35 години след завършването на сливенското Средно специално художествено училище по приложни изкуства випуск 1989 на НХГ "Димитър Добрович" представя изложба. Експозицията е своеобразно продължение на срещата между съученици и..

публикувано на 08.07.24 в 12:45