Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Лолова – един човек, който винаги беше чакан

Снимка: Ани Петрова

Отиде си Татяна Лолова и зейна една празнота. Тя беше щедра в обичта си. Нейните дневници бяха нейните срещи. И това е щрих от характера на големия човек, на голямата личност. 

Журналистът Георги Тошев, под чиято редакция излезе последната книга на Татяна Лолова "Делници и празници", коментира загубата:

"Мъката е лична. За всеки е различно. Най-болезнено е за най-близките. Аз искам по-скоро да говорим за Таня с едно радостно чувство за един човек, който винаги беше чакан. Татяна Лолова е чакан човек. Не всеки артист, не всяка публична личност е чакана. Някои направо ни са се натрапвали в живота. На 27 март – Деня на театъра – ние трябваше да сме в Казанлък. Таня беше поканена на Чудомировите празници да представим заедно нейната книга. Където и да ходехме, тя винаги беше чакана и посрещана с любов. Аз не съм виждал толкова много любов у един човек, колкото около Татяна Лолова – това беше една с години заработвана любов. Само човек, който е дал много на другите, може да им липсва

В книгата "Делници и празници" актрисата пожела не толкова да занимава хората със собствения си живот, а го разказваше през срещите. В живота Татяна Лолова минаваше за въздържан човек. Казваше: "Аз нямам много приятели. Обичам колегите си – особено талантливите. Някак си така се случи в живота, че Славето, моето семейство, моят син и неговото семейство ми бяха достатъчни". И действително, в живота си Татяна Лолова беше един много земен, обикновен и скромен човек. Много контрастна на тоя фойерверк, който беше на сцената – това duende, което носеше и неслучайно играеше повече от 20 години моноспектакъл с това име

Татяна Лолова успяваше да създава уют и на най-неуютните места – лошо отоплявани театрални зали или непригодени за участия места... У нея нямаше претенцията на примадона. Разбира се, като професионалист, тя имаше изисквания."

Драматургът на Сатиричния театър Богдана Костуркова също се включи в "Артефир" с думи на обич и печал за голямата загуба:

"Отиде си една от най-харесваните български актриси, обичана от поколения българи, чието име е достатъчно, за да напълни и днес най-голямата театрална зала. Неповторимата Таня Лолова. Актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение, тя няма прототип в българския театър и е от малкото актриси, за които има специално създадени пиеси и роли. Татяна Лолова изигра няколко роли, които стоят между мечтата ѝ за драматизъм и очакваното от публиката комично амплоа. Не мога да говоря в минало време – дори сега, когато вече не е между нас. Защото изгасна една слънчева усмивка, една ведра и борбена до последно душа. Животът ѝ премина благословен с голям актьорски талант, белязан с любовта на няколко поколения зрители и всички хора, които са имали щастието лично да се докоснат до нея. Лолова е проявявала изключителен характер. Тя е актриса, която е имала шеметна кариера – в телевизията, в киното, в естрадата... Но под театралния прожектор е непоколебимата в отстояването на художественото превъплъщение и винаги печели симпатията на хората, в какъвто и жанр да е нейната героиня. Има неповторими хора – Таня Лолова е от тях."

В звуковия файл можете да чуете разговора на Димитрина Кюркчиева с  журналиста Георги Тошев и с драматурга Богдана Костуркова, разговора на Емил Янев с Татяна Лолова от Златния фонд на БНР, песента "Кутийка за спомени" (музика – Момчил Колев, текст – Мария Касимова-Моасе), както и последната песен на актрисата, заедно с Орлин Горанов – "Любовта" – музика – Доно Цветков, текст – Станислав Пенев, тонрежисьор – Живко Даскалов, продуцент – Игор Марковски, който любезно предостави двете песни специално за "Артефир".

Снимки – Ани Петрова

В петък предаването на програма "Христо Ботев" "Какво се случва" ще бъде изцяло посветено на паметта на голямата българска актриса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

In Memoriam: Татяна Лолова

„Много е хубаво да те обичат. Има и такива, които не ме обичат, но аз тях не ги познавам, те не ми се обаждат и така остават анонимни. Тези, които ме обичат, ги познавам по лицата. Те стават красиви. Независимо какви черти им е дала природата, те стават..

публикувано на 23.03.21 в 13:34
Татяна Лолова

Отиде си голямата Татяна Лолова

На 87-годишна възраст си отиде голямата българска театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова – едно от най-ярките присъствия на сцената, в ефира и в живота.  "Аз не съм звезда, аз съм слънце", казваше дяволито и на шега актрисата.  Сцената..

публикувано на 23.03.21 в 09:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава..

публикувано на 19.09.24 в 18:35

Живко Седларски с няколко изложби в България

Известният ни скулптор живее във Франция, но винаги се представя като български артист. Почти всяка година той има изложба у нас, но този път представя изкуството си на софийската публика в две изложби – в галерия "Мисията" и в НДК, а след това с..

публикувано на 19.09.24 в 14:48
Сцена от

Другият театър

Думата театър обозначава толкова различни видове сценични изкуства, че увлечени от актуалната информация, понякога забравяме да подчертаем спецификите, които се крият зад разни сцени и програми. Една от различните по своя характер платформи е " Театър+..

публикувано на 19.09.24 в 14:10
Манол Пейков

Манол Пейков: Смятам, че има въпиюща нужда да си преговорим уроците на историята

За книгоиздаването като мисия, за силата на думите и за стремежа към историческата истина – разговор в "Нашият ден" с Манол Пейков – издател, преводач, общественик и политик, член на Комисията за култура и медии в Народното събрание. Пейков..

публикувано на 19.09.24 в 09:57

Българска авторка гостува на Фарьорските острови

Миглена Дикова-Миланова – преподавател по български език и култура в Университета в Гент, бе поканена това лято да твори на Фарьорските острови в програмата на резиденцията на Съвета на творците от Фарьорските острови – LISA. "Малкото селце Тьорнувик..

публикувано на 19.09.24 в 09:29