Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храненето като убежище – какви са рисковете

Снимка: архив

С напредването на пролетта и с обещанието за по-топло и слънчево време, както и със затихващата трета вълна на Covid-19, се зареждаме с надеждата, че социалната изолация ще остане постепенно зад гърба ни. Тя обаче оставя последствия и върху психичното ни здраве и състояние.

Как въздейства изолацията върху хранителните разстройства?

Темата коментира в “Нашият ден“ Теодора Цветева, психолог, специализирал в сферата на хранителните разстройства.

“За никого не е тайна, че социалната изолация доведе до заседнал начин на живот и намалена физическа активност, близко са хладилните изкушения. Всичко това са предпоставки за качване на килограми и засилване на нездравословната връзка с храната.“


Обездвижването

“Обездвижването води до нарушен калориен баланс, тъй като калориите, които приемаме са много повече от тези, които изразходваме. Покачването на килограми означава, че може да сме запазили енергийния прием от храни и напитки, но рязко да сме намалили енергоразхода.“

Стресът

“Другата предпоставка за хранителни разстройства е стресът. Когато периодът генерира много стрес, в случая социалната изолация поради страх от смърт, болести и финансови проблеми, е възможно храненето да се превърне в убежище и стремеж за притъпяване на въпросните мисли и усещания. По този начин проблемите не само не се разрешават, а прибавяме и нови.“

“Когато прекарваме цялото си време у дома, е лесно да посегнем към храната, при скука, когато няма какво да правим. Или, когато сме изнервени и под стрес.“

“Социалната изолация наложи също затваряне на спорните зали. В самото начало дори беше забранен достъпът до паркове. Това доведе до стрес, паника и качване на килограми. И в едно изместване на моделите за освобождаване от храната.“


Покачването на килограми пък провокира огромен страх и се започват крайни диети и строги рестрикции. Именно това е моментът, водещ до нездравословна връзка с храната и до сериозни хранителни нарушения.“

При симптоми на хранително разстройство

“Трябва да потърсим помощ. Колкото по-рано се потърси помощ и се открие даден вид хранително нарушение, толкова по-голям е шансът за възстановяване. Апелът ми е хората да потърсят специалисти, които могат да им подадат ръка в този процес.“

Разговора можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мозъчни донори

В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже.  За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..

публикувано на 25.11.24 в 15:15
Мина Киркова и Михаил Мишев

Между страха и истината – или къде е Дявола?

Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности?  В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..

публикувано на 25.11.24 в 14:06
Илияна Типова

Антон Митов представя: Илияна Типова, журналист от Радио Кърджали

В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..

публикувано на 25.11.24 в 13:27
Детелина Стаменова, психолог

Въздух, стрес, храна – епигенетичните фактори, предавани през поколенията

Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..

публикувано на 25.11.24 в 13:12
Саша Безуханова

Саша Безуханова: Икономиката на бъдещето ще бъде зелена, освен дигитална

От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..

публикувано на 25.11.24 в 11:44