Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Из архивите на Метрополитън опера – „Русалка“ от Антонин Дворжак

Рене Флеминг в ролята на Русалка
Снимка: metopera.org

„Русалка“ под режисурата на Ото Шенк се появява на сцената на Мет през 1993 година, възобновена е през 2014 г. Декорът е дело на Гюнтер Шнайдер-Симсън, реалистичен и детайлен до „последното цветенце на горската поляна“. Това е една живописна и пъстра постановка, достойна за илюстриране на луксозна детска книга, затова и критикувана. На фона на най-новите прочити, които представят историята извън приказния сюжет и се концентрират върху драмата, „поостарялата“постановка на Мет е една истинска почивка за сетивата всъщност. Издадена е и от Декка на DVD. Основните критики към тази продукция са за едноизмерност и статичност.

Последните сценични версии на мистичната приказка на Дворжак разглеждат водната нимфа като архетип на фаталната жена: проститутка, травмирана балерина от театрална трупа, както и въображаем женски образ, който в съновидение събира в едно лице неуспешните връзки на застаряващ мъж от работническата класа (Водния дух). Повечето съвременни трактовки разказват за някакво насилие. Няма как да не направи впечатление сериозният конфликт с музиката на Дворжак и нейните красиви приказно-фолклорни цветове – брутална визия тук никак не подхожда!


Рене Флеминг е най-успешната Русалка на нашето време, с участие в седем постановки! В началото на своята кариера, още в студентските си години, тя пее прочутата „Песен към месеца“ на прослушване в Метрополитън, което печели. През 1990 г. дебютира в ролята в Сиатъл, а през 1991 г. дебютира в Метрополитън в „Сватбата на Фигаро“ и през 1997 г. е за първи път Русалка в Ню Йорк. Тази роля е знакова в кариерата ѝ, заедно с Графинята от „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, Маршалката от „Кавалерът на розата“ на Щраус и Дездемона от „Отело“ на Верди. Смята се, че именно участието ѝ в цикъла от спектакли през 2014 г. в Метрополитън опера е нейното прощаване с Русалка.

Въпреки забележките в пресата, че звучи и изглежда „безстрастно“ като „подплатена с ботокс“ героиня на Дисни, облечена като Барби, Рене Флеминг не спира да впечатлява с неповторимия си безупречно елегантен и пълнокръвен стил на пеене.

В спектакъла от 8 февруари 2014 г., който може да слушате на 15 май от 20 часа по програма „Христо Ботев“, участват още Пьотр Бечала, Долора Заджик, Джон Релией, Емили Маги и др. Съставите на Метрополитън опера дирижира Яник Незе-Сеген.

Съдържание на операта „Русалка“ от Антонин Дворжак




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15