Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформата Авторски права.com в помощ на българските творци

В памет на българския хип-хоп изпълнител Ясен Иванов, G Dogg – Arsek & Erase

Авторски права.com e новата платформа, която Българската хип-хоп асоциация създава, за да подпомогне авторите, занимаващи се с изкуство, в битката за правата им. Платформата превежда Закона за авторското право и сродните му права на разбираем език, като дава отговор на най-често задаваните въпроси, от типа на: „Защо трябва да съм член на организациите за колективно управление на правата у нас и какво те ще направят за мен като автор, изпълнител или продуцент?“.

Проектът се реализира със съдействието и финансовата подкрепа на „Профон“ и в сътрудничество с научното електронно списание „Net Science“. В изготвянето на материалите, поместени в платформата, се включват юристи и специалисти по авторско право.

Васил Николов (a.k.a. Теслата)

Авторски права.com, както и другите проекти на Българската хип-хоп асоциация – като например първият Национален каталог на денс групите в България, който практически може да отведе човек до дадена танцова школа у нас – са социално насочени. Те целят единствено и само да бъдат в помощ на артистите и най-вече на тези, които са засегнати от пандемията.

Асоциацията се гордее и с още един красив проект – първият мемориален графит у нас. Той е в памет на българския хип-хоп изпълнител Ясен Иванов, известен като G Dogg. Графитът е нарисуван на стената на 74-то училище в София – училището, в което Ясен е учил – от световно известните графити артисти Arsek & Erase. Мемориалният графит и работата по него са дигитализирани и достъпни за всеки, който има желанието да ги види.

А защо, ако си знаем правата, бихме могли да намерим красотата – чуете от Васил Николов (a.k.a. Теслата), председател на Българската хип-хоп асоциация, и от изпълнителния ѝ директор Александър Гогов в звуковия файл.

Снимки – БХХА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53