Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 години „Тревненска школа“

Националната гимназия за приложни изкуства организира Ден на отворените врати в следобедните часове на 4 юни

4
Тревненска школа
Снимка: архив на Орфей Миндов

С изложби, тържествено шествие и концерти Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ отпразнува своя 100-годишен юбилей.

„Тревненска школа“ е единственото училище в България, което съхранява и развива традициите на старите възрожденски школи, които започват да се появяват по българските земи през XVII и XVIII век. Училището е създадено с царската благословия на Цар Борис III, който купува и дарява земята за новата иконописна, дърворезбарска и градостроителна школа. Училището е създадено през 1920 година по подобие на „Баухаус“ в Германия. Целта е да възроди и развие традицията на старите майстори. В училището днес се изучават три специалности „Художествена дърворезба“, „Интериорен дизайн“ и „Иконопис“.

Орфей Миндов
Как отпразнува своята 100-годишнина Националната гимназия за приложни изкуства, как минава един учебен ден в „Тревненска школа“ и защо в училището не бие звънец, разказва директорът на училището Орфей Миндов. 

Чуйте интервюто в звуковия файл.


Тревненска школа
За празника, за училището и неговото всекидневие, за изборите, конкурсите и подготовката – разговар с ученици от специалностите „Интериорен дизайн“ и „Дърворезба“. Пред микрофона на Ани Маринова застават Надежда Кацаркова, Симеон Лазаров, Никола и Грегъри, ученици в НГПИ „Тревненска школа“, които чистосърдечно си признаха, че обичат да работят в ателиетата и работилниците на училището дълго след като часовете са приключили.
 
Чуйте интервютата в звуковия файл.


Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ организира Ден на отворените врати. Той ще се проведе в следобедните часове на 4 юни, 2021 година. На първия етаж в голямата работилница на училището ще бъдат изложени дипломните творби на завършващите ученици. А на 7 юни в НГПИ „Тревненска школа“ ще се проведат и самите дипломни защити, които също са отворени за всички желаещи. Ще можете да се запознаете с презентациите, концепциите и с творческия процес на дипломантите.



Снимките са предоставени от Орфей Миндов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05

Инфлуенсърите – сега и преди

Англицизмът "инфлуенсър" значи "човек с влияние". Думата свързваме днес с виртуалното и с маркетинга, но забравяме, че субектите на влиянието и следващите ги, тоест последователите им, са съществували в човешкото общество винаги – и за добро, и за лошо. Сократ и Ницше, Толстой и Кант, нашите Вазов и Дънов – пророци и писатели, идеолози и политици –..

публикувано на 10.09.24 в 17:45

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05