Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йога или за положителната страна от пандемията

Снимка: Pxhere

Кога да допуснете йога в живота си и къде е най-лесно да я откриете?

Oснована през 1981 г., Фондация “Изкуството да живееш“ е образователна и хуманитарна организация с идеална цел, която провежда програми в 155 страни на 6 континента.

Фондацията провежда образователни програми за самоусъвършенстване, които предлагат техники за освобождаване от стрес, подобряване на здравето, концентрацията и паметта, повишаване на съзнанието и постигане на хармонични отношения между хората.

Eвропейският парламент в Брюксел проведе уникален дискусионен форум на тема йога с глобалния хуманитарен лидер Шри Шри Рави Шанкар, на който и официално беше обявена и датата на Международния ден на йогата – 21 юни.

www.artofliving.orgТемата коментира в “Нашият ден“ Константин Драгов, първият български инструктор по йогийско дишане на Фондация “Изкуството да живееш“:

“В миналото йога изобщо не беше толкова популярна. Преди повече от 15 години, когато се върнах от Америка, където се запознах с “Изкуството да живееш“, започнах да практикувам дихателни упражнения и медитация.

Бях много вдъхновен, когато се върнах в България. Тези знания и техники да бъдат на разположение на хората у нас.

В началото беше малко непознато, но с годините виждате буквално на толкова много места в София има йога центрове. В момента се прави повече онлайн.

Интересът към йога става все по-голям и то защото необходимостта от нея става по-голяма за нашето психично здраве.

През последната година и половина огромен брой хора се обърнаха към йога и медитация. Нашите курсове имаме толкова много участници, въпреки че ги правим онлайн, преживяването им е едно и също. Това, което забелязвам, е голям ръст на паник атаките. Хората имат несигурност и страхове заради цялата атмосфера, която е около нас. Това ги кара да се насочват навътре и това е положителната страна от пандемията.

Когато човек започне малко да се грижи за себе си, започва повече да цени живота си, да се наслаждава на взаимоотношенията с близките си, на малките неща в живота и точно това е смисълът на йога – да бъдем щастливи, да живеем живота си пълноценно и да бъдем добри хора, да помагаме на хората около нас. И това се случва все повече и повече.“

Чуйте Константин Драгов в звуковия файл.

Снимки: www.artofliving.org, Pxhere


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07
Лидия Загорова (вдясно) и Анелия Торошанова

Романтичните измами – съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи

Какви са съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи? Проблемът с романтичните измами, който е в световен мащаб, засяга и България. Поводът е 3 октомври – Световният ден за превенция на романтичните измами, учреден в САЩ миналата година. Гост на "Законът и Темида" е Лидия Загорова – психолог, експерт по романтични измами, директор на..

публикувано на 11.10.24 в 12:40