Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме празника Свети дух

Снимка: БГНЕС

Свети Дух се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник. На този празник Православната църква почита Светия Дух – едно от трите лица на Светата Троица.

Празникът поставя край на цикъла от Великденски празници, които всяка година са на различна дата. През 2021 година 21 юни е и денят на лятното слънцестоене, с който изпращаме пролетта и посрещаме астрономическото лято.

“Светият дух допълва човешките невъзможности. Прави ни да бъдем по-успешни, по-обичащи дори по-свободни хора.“ – казва в “Нашият ден “доц. Павел Павлов от Богословския факултет на Софийския университет.

В деня, който Православната църква е отредила за почит на третото лице на Светата Троица той говори за значението му за църквата. И разказва за поклонническия път, който се организира по този повод всяка година от магистърска програма “Християнско поклонничество“ на СУ.

“Темата за Светия дух е една от най-сложните в християнското богословие. Църквата, особено в първите векове, най-вече в IV век, когато са големите дискусии, свързани с отделните лица на Светата троица – Отец, Син и Свети дух, изработва едно не само учение за Свети дух, но и начин, по който се чества Светият дух в църквата.

Така след големите празници на Възкресение и на Рождество Христово следва празникът на Петдесетница, който се чества в два дни, а това именно е събитието – слизането на Светия дух над Светите апостоли, което християните приемаме за рожден ден на църквата.

Единият ден винаги е в неделя, първият ден на празника, а в понеделника се чества отделно специален празник, посветен на Светия дух или на третото лице в Светата троица.

Светият дух е изключително важен за живота на църквата. Ние вярваме, че Светият дух обитава в църквата и по този начин прави църквата божествено-човешка организация и общност.

Тя е в историята и във времето и е човешка организация, но поради факта, че Светият дух живее в църквата, тя става и божествена институция.

Чрез благодатта на Светия дух – това са благодатните сили, които се дават на християните в църквата,  християнинът живее своя живот в една по-голяма пълнота.

Човек според християнското разбиране е образ и подобие на Бог, той може много неща, но не може всичко.

Чрез благодатта на Светия дух и благодатните сили, които допълват човешките сили на човека, вярваме, че човекът може да бъде по-добър, по-храбър, по-отговорен.

Дивотински манастир „Света Троица“

Традиционното поклонение за празника

За деня на Светия дух в понеделник след Петдесетница в софийските манастири има един манастир, който е посветен на Света Троица и празнува своя празник именно в деня на Светия дух. Това е Дивотинският манастир. И от повече от 10 години има традиционно поклонение, което се извършва от град Банкя до самия манастир. Една много приятна разходка през поляните. Времето сега е подходящо, сезонът е добър.

Има организация от самите хора, които редовно участват в това поклонение за Деня на Светия дух.

Чуйте Павел Павлов от звуковия файл.


Снимки: БГНЕС, Уикипедия


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В деня на българската святост за избора на нов патриарх

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска Църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 07.07.24 в 09:20

Село Калояново – древно и младо

Село Калояново се намира на около 25 километра от областния град Пловдив и е общински център на общо 15 села. До 1934 година носи името Селджиково. Изборът на новото име е в чест на българския цар Калоян. Днес в селото живеят над 2500 човека. В периода VIII век преди Христа - V век след Христа земите около Калояново са част от територията на Древна..

публикувано на 06.07.24 в 13:05
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Няма силни гласове в медиите, които да покажат абсурдите на ГЕРБ

"Интерсубективна реалност", която създават българските медии, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Живеем от доста време в тази "интерсубективна реалност" , която се изразява в това, че медиите поднасят темите, които диктуват дневния ред на страната по определен начин. Забелязваме, че важните неща за..

публикувано на 06.07.24 в 08:50
Владимир Шурупов

Владимир Шурупов: Искам единствено да ми дадат възможност да работя като лекар

Един случай на тежка бюрокрация в България или защо Владимир Шурупов, бежанец от Русия след началото на войната в Украйна, не може да приравни дипломата си за лекар у нас. Интервю с д-р Владимир Шурупов. Очакваме отговор от МЗ, към което изпратихме въпроси. Владимир Шурупов и семейството му минават през тежка и унизителна процедура, когато подават..

публикувано на 05.07.24 в 16:30
Снимката е илюстративна

Делба и присъдена издръжка

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев, експерт по гражданско и административно право и дългогодишен консултант на предаването, отговаря на слушателски въпроси. Пенка Иванова от Враца пита: Ако има продажба на имот, който е част от делбената маса при извършване на делба, без участие на някой от наследниците, тя..

публикувано на 05.07.24 в 15:35