Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самобитният талант Патриция Копачинская

Снимка: patriciakopatchinskaja.com

„Най-вълнуващият цигулар на нашето време“ е единодушното мнение на публиката след концерт на цигуларката Патриция Копачинская.

Наричат я още „музикален екстремист“, заради неповторимото звучене на нейната цигулка и сценичното присъствие, което няма аналог.
„Хората са съсредоточени върху съвършенството и глазурата. Те искат да видят една перфектна готова торта на сцената. Аз не правя така. Аз нося съставките и забърквам тортата пред очите им“ – казва Копачинская, заигравайки се с двете си големи любови – цигулката и кулинарията.


Родена е в Кишинев, Молдова, през 1977 г., в част от някогашния Съветски съюз, тя учи цигулка в Университета за музикални и сценични изкуства във Виена, след като семейството ѝ емигрира в Австрия през 1989 г.

Репертоарът на Копачинская е изключително разнообразен. Има и много авторски произведения. Цигуларката отделя специално внимание на камерната музика. От следващия сезон тя ще бъде концертмайстор на известния камерен състав „Камерата“ - Берн.
През 2000 г. тя печели конкурса „Хенри Шеринг“ в Мексико, а през 2002 г. – Международната награда за млад изпълнител, връчвана от Credit Suisse Group. Две години по-късно получава наградата на Евровизия за дебютиращ музикант, а през 2006 г. – призът „Förderpreis Deutschlandfunk“. Следват наградата на Gramophone за запис на годината през 2013 г., наградата „Ехо класик“ и номинацията „Грами“ през 2014 г.

Полина Лешченко (вляво) и Патриция Копачинская
Сценичен партньор на Копачинская в концерта, който ще слушате на 26 юли от 2 часа, е пианистката Полина Лешченко. Родена в Санкт Петербург, Лешченко получава своята диплома за висше образование с най-голямо отличие от Кралската консерватория в Брюксел на едва 16-годишна възраст.
Полина Лешенко записва дебютен албум за EMI в поредицата „Марта Аргерич представя“, който включва творби на Лист, Шопен, Крийслер/Рахманинов, Брамс и Бах/Файнберг. Списание „Грамофон“ я описва като „притежаваща техническа сръчност в изобилие“. Записва и диск с камерна музика на Прокофиев с Марта Аргерич, Кристиан Полтера и Роби Лакатош.
 

Записът на концерта на Патриция Копачинская (цигулка) и Полина Лешченко (пиано) е осъществен в залата на Моцартеума в Залцбург.
В програмата са включени Соната за цигулка и пиано №2 в Сол мажор от Морис Равел. Това е най-дълго писаната творба на композитора, една завършена част от нея Равел хвърля в огъня, пред своите ученици, за да докаже самокритичността си и вниманието към детайла.

Следващото произведение e рапсодия „Циганка“ отново на Морис Равел, вдъхновена от унгарските рапсодии на Ференц Лист, а те от своя страна вдъхновени от музиката на циганските оркестри.

Соната за цигулка №3 от Джордже Енеску е другото голямо произведение в програмата им. Сонатата е композирана през особено тежък период в живота му. Грижил се е за психично болната си жена. Сонатата е започната през 1933 и е завършена през 1935 г.

Снимки: en.patriciakopatchinskaja.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15