Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър на село

Среща с театъра като интердисциплинарен диалог ни предлага 22-ото издание на „Шекспировия театрален фестивал“ на школата „Петровден“, който се провежда в село Паталеница, област Пазарджик. Идеята на фестивала е да срещне студенти по актьорско майсторство, специалисти от различни краища на света и деца, които са заинтересовани от театралното изкуство. През годините Шекспировия театрален фестивал работи с различни детски школи, професионални трупи от Обединеното кралство и Сорбоната. Тази година гост режисьор на събитието е Тери Фендър от Обединеното кралство. Заедно с нея български студенти по актьорско майсторство, ще представят постановката „Комедия от грешки“ на 23-ти и 24-ти юли от 21 часа в двора на основно училище „Константин Величков“ Паталеница. Тези срещи в рамките на школата с различни хора то света, ставаха по различни проекти, идва момент, когато нещата трябва да се преобърнат да има нещо ново, твърди Инна Церовска, за експеримента, наречен „Шекспиров театрален фестивал:

„Идеята за школата ни хрумна случайно с Христо Церовски, не си представяхме, че ще се превърне в такава традиция. Но творците, които се събират тук, оставят много силна емоция, тези актьори успяват да научат неща, които в други пространства не се случват в България, учат се на нови неща, защото нещата са различни, винаги сме се стремели да направим това, което са правили Шекспировите театри, първоначалната концепция за театър навън. С предстоящото представление „Комедия от грешки“ публиката ще се залива от смях и ще си вземе своите поуки, ще припознаят себе си и собствените си грешки.“

Автобус ще извозва желаещите да гледат представлението в Паталеница от центъра на Пазарджик в 20 часа и на 23-ти и на 24-ти юли. Фестивалът среща и деца с любимото театрално изкуство на сцената. Тази година ще се включат актрисите и децата от театрална школа „Пластелин“ към Пазарджик.

Тери Фендър стои в челните редици на актьорското обучението във Великобритания през последните двадесет години, като сред различните ѝ позиции са тази на директор на Guildford School of Acting към Университета в Съри, а в момента тя ръководи Академията по музикално и театрално изкуство на университета Falmouth.

В постановката участва екип от талантливи млади актьори. Ветеранът сред тях, с най- много участия в Паталеница, е актьорът от Сатиричен театър „Алеко Константинов“ Константин Икономов. С други участия през годините са Самуела-Ивана Церовска, Крис Атанасов, Велизар Емануилов и Татяна Йолинска. Хореографията е поверена на Калина Георгиева, част от екипа на Атом театър. Сценографията и костюмите са дело на Теодора Лазарова и Илина Грозева. Композитор е Милен Апостолов, който в последните години активно пише музика за театър и кино, носител на „Икар“ 2020 за театрална музика.

Повече за събитието разказва Инна Церовска, ръководителят на школата „Петровден“ в „Артефир“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38

"Чарли в открито море" и реалността в абсурда

"Чарли в открито море" ще постави началото на сезона, с който Младежкият театър ще отбележи своите 80 години. Спектакълът на полския писател и драматург Славомир Мрожек е една от трите премиери в афиша на театъра и ще се играе на 18 септември от 19 часа. Той обединява две от най-успешни и поставяни по света пиеси на Мрожек – "Чарли" и "В открито..

публикувано на 16.09.24 в 15:10
Антон Митов и Михаела Колева

Антон Митов представя: Мана-мана или дисонансен консонанс

Размисли на глас (пред музикалния редактор Михаела Колева) за летни пътешествия и къде, с колко и защо се чака на българските гранични пунктове? Неволи между Гърция и Унгария през Стрезимировци. От къде минават белгийските турци и как се запълва сръбския бюджет? За братовчедите, които не са такива. И още бивали летни небивалици – в..

публикувано на 16.09.24 в 13:45

Спонтанност и талант: Историята зад създаването на "Тайният оркестър"

На 28 септември, в Античния театър на Пловдив, публиката ще има възможността да се потопи в едно уникално музикално преживяване, водено от виртуозния пианист Георги Черкин и младите таланти от "Тайният оркестър". Проектът, наречен "Галактическа фантазия", обещава да предложи едно истинско галактическо пътешествие чрез музиката. "Тайният оркестър"..

публикувано на 16.09.24 в 12:27

Устойчивите реалности на художника Деян Янев

Остават два дни до закриването на изложбата "Устойчиви реалности – автохтонни архетипи" на художника Деян Янев в галерия "Аросита".  За пътя от Вярата, Надеждата и Любовта до образите на Кокаина, Алкохола и Балона, за актуалния, леко ироничен поглед на художника – разговор в "Terra Култура" с Деян Янев и изкуствоведката Диана Щир . В..

публикувано на 16.09.24 в 11:54