Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градската галерия в Поморие отваря врати за изложбата „Кристо – изкуство и корени“

3
Снимка: Wolfgang Volz / @ChristoandJC

Спомен за вълшебникът, който опакова светове и научи хората да ходят по вода – Христо Явашев. Творбите на Кристо оживяват в изложбата „Кристо – изкуство и корени“ в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие в рамките на специалната лятна културна програма „Море от вино“. Изразът модерно изкуство е много широкообхватен, но Кристо има лично отношение и лично изразяване, самата му идея е новаторска твърди художникът Милчо Талев днес:
„Всеки един голям автор е тръгнал отнякъде и искаме хората да забележат, че Кристо има здрава академична основа, която постепенно се е развила в такава модерност, авангардност. Ще покажем етюди, портрети от неговите студентски години, живопис, маслени бои, след това стигаме до мащабните му проекти, които са най-разпознаваеми. Но ние искаме да представим цялата палитра от негови творби, за да разгледат хората неговото развитие през годините. Основен повратен момент при него е престоят му в Париж, когато се сблъсква с друг вид западна култура, с друго изразяване, тогава решава да скъса с класиката, това прекъсва академичната нишка, защото той започва да прави арт инсталации, проекти на съвременното изкуство, но той не скъсва изцяло с академичния си период, а го пренася към новото си амплоа, преплита елементите на класическия рисунък в новите му проекти.

Изложбата „Кристо – изкуство и корени“ се открива на 23 юли в 18 часа в Градска художествена галерия „Дечко Стоев“ в град Поморие, като част от културната лятна програма „Море от вино“, която ще приключи официално на 17 септември с международния пленер по живопис и скулптора – „Светът е море“ в град Поморие.
За експозицията, личността на авангардиста Кристо и програмата на фестивала „Море от вино“ в община Поморие, ще научите повече от разговора с Милчо Талев, директор на Градската художествена галерия „Дечко Стоев“.


Снимки: Wolfgang Volz, pomorie.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерти, спектакли, филми и детска програма на Sofia Summer Fest

За пета поредна година Sofia Summer Fest отваря вратите си в Южния парк II, за да посрещне всички почитатели на културните събития под открито небе в лятната столица. Тази година летният културен фестивал на София ще бъде открит с голям концерт на легендата Васил Найденов на 18 юли, а в следващите 30 дни жителите и гостите на града ще могат да се..

публикувано на 16.07.24 в 10:00
Аспарух Лешников

127 години от рождението на Аспарух Лешников - Ари

" Пях 40 години. Знам, че не съм живял напразно. Всеки човек трябва да обича работата си. Да пееш е прекрасно и затова аз обичах моята работа. За мен беше чест, нали? Защото оставих нещо на хората, без значение дали са германци, англичани, българи, французи, американци или други." Аспарух Лешников, 1975 г. Днес къща-музей "Кирково..

публикувано на 16.07.24 в 09:11

Ретроспективна изложба на Бистра Льошевалие

Ретроспективната изложба на Бистра Льошевалие представя за първи път у нас в цялост изкуството на авторката. Творбите на художничката са изградени едновременно от естествени и промишлени материи. Тя използва гипс, комбиниран с дърво, слама и стъкло, на които придава особена изтънченост. Борави умело с хартия, смола, каучук, чугун, олово, лят..

публикувано на 16.07.24 в 08:05

Международният фолклорен фестивал "Витоша" за 28-и път

Едни от най-добрите ансамбли на Боливия, България, Грузия, Италия, Казахстан, Мексико, Молдова и Северна Македония ще гостуват на 28-ото издание на Международния фолклорен фестивал "Витоша". Основната сцена на фестивала ще бъде в Народно читалище "Витоша-1951". Зрителите ще видят танци от цял свят, базар на изкуствата и творческите занаяти,..

публикувано на 15.07.24 в 15:45

Фестивалът "Арлекино и Марионета" с шесто издание и международно участие

Шестото издание на Международния фестивал за куклен и площаден театър "Арлекино и Марионета" представя творческа лаборатория "Комедия дел Арте“ на Маестро Карло Бозо с актьорите Джулия Салис и Руджеро Каверни от "Ателие Театро“ Милано. Зрителите ще могат да видят спектакъл "Леонардо да Винчи в Милано“ на италиански език с либрето на български. "Има..

публикувано на 15.07.24 в 14:50