Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има нещо неповторимо в магическата връзка между публика и сцена

Виолета Бахчеванова: За мен театърът е необходимост, чрез която съществувам

| обновено на 27.08.21 в 11:39
Виолета Бахчеванова в ролята на Мария Стюарт в пиесата „Мария Стюарт“, постановка на Народния театър „Иван Вазов“.
Снимка: НТ „Иван Вазов“/ФС

Във фоайето на Народния театър „Иван Вазов“ приятели, колеги и общественици на 26 август отдадоха последна почит на голямата актриса Виолета Бахчеванова, която почина на 86-годишна възраст.

Виолета Бахчеванова отдава 33 години от живота си на сцената на Народния театър "Иван Вазов".

Чуйте от Златния фонд на БНР какво споделя актрисата за себе си и за театъра.

"Родена съм на 22 март – Деня на пролетното равноденствие. Както тогава природата се захранва с енергия, така и аз просто преливам от нея. Дали тази енергия е най-доброто за актьорството, но тя ме прави трескава и неспокойна, винаги устремена, винаги бързаща към целта. Тя ме кара да готвя ролите си като за премиера още от първия ден.

Първите ми стъпки към театралното изкуство започнаха рано – със стихотворенията още във второ отделение, с първите срещи с работниците от софийските заводи, с първите детски пиеси, в които участвах с много жар. Истинското докосване обаче до актьорството бяха първите ми срещи със спектаклите на Младежкия театър, които през нощта още веднъж преживявах, споменавах в просъница реплики и имената на героите. А вече в 10-и клас в драматизацията "Чичо Томовата колиба", в ролята на квартеронката Елиза, разбрах, че има нещо неповторимо в магическата връзка между публика и сцена. Тази магия ме плени окончателно. За първи път усетих, че зрителите ме слушат и ми вярват. 

Сладостната отрова на театъра безвъзвратно ме завладя. Той стана не възможност, а необходимост. Този творчески процес ми носи огромна радост. За мен театърът е необходимост, чрез която съществувам

Да, театърът може без нас, просто ние не можем без него."

Поклон пред паметта ѝ.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Свързани новини

Виолета Бахчеванова – душата на сцената

Понякога неизбежният край на човешкия живот ни припомня за неща и събития, които неусетно сме заровили из недрата на паметта си. Както се беше случило с този брилянтен радиопортрет. „Животът, когато е зад нас, все пак представлява един коловоз...

публикувано на 25.08.21 в 17:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от

Другият театър

Думата театър обозначава толкова различни видове сценични изкуства, че увлечени от актуалната информация, понякога забравяме да подчертаем спецификите, които се крият зад разни сцени и програми. Една от различните по своя характер платформи е " Театър+..

публикувано на 19.09.24 в 14:38
Манол Пейков

Манол Пейков: Смятам, че има въпиюща нужда да си преговорим уроците на историята

За книгоиздаването като мисия, за силата на думите и за стремежа към историческата истина – разговор в "Нашият ден" с Манол Пейков – издател, преводач, общественик и политик, член на Комисията за култура и медии в Народното събрание. Пейков..

публикувано на 19.09.24 в 09:57

Българска авторка гостува на Фарьорските острови

Миглена Дикова-Миланова – преподавател по български език и култура в Университета в Гент, бе поканена това лято да твори на Фарьорските острови в програмата на резиденцията на Съвета на творците от Фарьорските острови – LISA. "Малкото селце Тьорнувик..

публикувано на 19.09.24 в 09:29

В България връзката между историческата наука и обществото е счупена

Дни след откриване на новата учебна година и дни преди Деня на независимостта разсъждаваме върху значението на историческото познание в съвременния свят. В какво се изразява обучението по история в училище, как да се борим с фалшификациите в..

публикувано на 19.09.24 в 09:11

Йовковата "Албена" с премиера в Смолян

С премиера на спектакъла "Албена" открива новия си творчески сезон Родопският драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян . Постановката по прочутата пиеса на Йордан Йовков е дело на режисьора Делян Илиев. "Текстът е световен, със сигурност. Ако..

публикувано на 19.09.24 в 08:10