Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пепел в снега“ – човешкото лице на войната, за което пише Рута Сепетис

Рута Сепетис за пореден път придава човешки облик на световната история. В дебютния си роман „Пепел в снега“ тя разказва за 15-годишната Лина и спътниците ѝ в ужаса на войната. Това е третата книга на литовско-американската писателка, която излиза на български език и която доказва, че авторката надгражда перото си с всяка следваща творба.

„Пепел в снега“ е особено важна в творчеството на Сепетис не само защото е първият ѝ роман, а защото разказва част от нейната семейна история. Бащата на Рута е син на офицер от литовската армия, който бяга през Германия в Щатите точно по времето, когато се разиграват събитията в книгата и когато режимът на Сталин започва да извършва масови изселвания на хора от Прибалтийските републики“, обясни в „Артефир“ отговорният редактор на българското издание на книгата Милена Ташева.

Романът ни отвежда в Литва през 1941 година, когато офицерите на съветската военна полиция – НКВД, нахлуват в дома на Лина и разбиват на парчета семейството ѝ и живота, който познава. Бащата ѝ, уважаван ректор на университета във Вилнюс, изчезва безследно, а тя, майка ѝ и по-малкият ѝ брат са натъпкани във вагон за добитък заедно с други жертви, сред които адвокати, учители и лекари. Съдбовната нощ поставя началото на десетгодишно мъчително пътешествие, което среща читателите с многоликата човешка природа.

„Голяма част от тези истории, които Сепетис предава чрез романа си, всъщност са се случили на истински хора, разказани са ѝ от първо лице и тя просто ги оплита в сюжета на книгата си“, каза още Милена Ташева.

Писателката майсторски изгражда героите си и приобщава читателите към съдбата им. Богато описва вътрешния им свят, с което показва едновременно и най-доброто, и най-лошото у човека. Романът говори както за насилието, омразата и унижението, така и за саможертвата, майчината обич и спасителната сила на любовта.

А една от големите любови на Лина е рисуването. В него тя намира бягство от жестоката реалност, но и възможност да разкаже своята история и тази на близките до нея. Читателят става съпричастен към творческия ѝ процес, при който от пепелта в снега се ражда изкуство и надежда за връзка с онези, които са далеч.

Повече за романа на Рута Сепетис чуйте в звуковия файл.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23