Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

20 октомври – Международен ден на готвача

Шеф Златев: Готвачът е дисциплина, самоконтрол и непрестанно самообразоване

На 20 октомври всички готвачи, за които кулинарията е професия и хоби, празнуват Международния ден на готвача.

Празникът е иницииран от Световната асоциация на готварските общества (WACS).

Денят на готвача се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като България е една от тях. Всяка година в страната ни се организират шествия и кулинарни работилници, които целят да привлекат младите хора към професията.


Завършва техникум по обществено хранене в град Ямбол с профил "Обществено хранене". Дълги години работи и трупа опит в различни 5-звездни ресторанти и хотели по Черноморието, в Пловдив и София.

Шеф Златев обогатява опита си в 5-звездния хотел W Hotel в Доха, Катар. Работи и като личен готвач на алжирския посланик и семейството му в резиденцията им в България. Заема длъжността шеф де парти (шеф на станция или определена област) в Clos Maggiore, ресторант от висок клас със съвременна френска кухня и носител на отличието "Най-романтичен ресторант в Лондон".

През 2009 г., на 25-годишна възраст започва обучението си в HRC Culinary Academy в София и след дипломирането си става един от основните преподаватели. Френската кухня е една от любимите му и нейното влияние се усеща в менюто на учебния ресторант на HRC Academy "Таланти", където шеф Златев е главен готвач и обучава студентите през третия семестър, в продължение на 6 месеца. Неговата задача е да ги подготви така, че след 2-3 месеца от тяхното обучение те да могат изцяло да ръководят ресторант, да са запознати с всички технологии, рецепти, с изпълнението на ястията, тяхната презентация и да могат да управляват кухнята сами.

Според шеф Златев, готвенето е изкуство и най-голямото удовлетворение за един готвач е да види със собствените си очи усмивката и изражението на доволния клиент.

Милен Златев е главен герой в “Нашият ден“

“Занимавам се с професията от близо 20 години, виждам промяната във всяка една година. В последните 5-6 г. има доста голяма промяна в самото усещане и възприемане на нашата професия.

Разликата от професионалното готвене до домашното е огромна. Костваше ми доста усилия да стана професионален готвач. Професията ни е тежка. Най-вече това, че взима много от личното ти време. За да израстваш в професията, трябва да обикаляш доста, да учиш и четеш постоянно. Работният ни ден е много дълъг. Работил съм в Англия по 17 часа на ден."

Качества

"Трябва да има дисциплина, самоконтрол и да не спира да учи и да не го е страх от работа."

Чуйте Милен Златев в звуковия файл.

Снимка: Facebook/milen.zlatev.31


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Капиталът на доверието" – новата книга на Пламен Русев за ерата на ИИ

В рубриката "Разговорът" ви срещаме с предприемача и визионер д-р Пламен Русев , изпълнителен председател на фондация "Уебит" , който представя новата си книга "Капиталът на доверието" . Изданието разглежда промените в обществото и начина ни на живот в епохата на изкуствения интелект – какво губим, какво печелим и защо именно доверието се..

обновено на 11.11.25 в 11:01

Бъдете умерени в лова и милостиви към дивите животини

"И рибар съм, и ловец съм "  насочва поглед към спомените и миналото. Водещите Асен Масларски и Росен Мирчев напомнят за маестро Йосиф Цанков, един от основателите на Радио София през далечната 1936 година.  Можете да научите и кой се крие зад псевдонима "Ален мак" и кои шлагери са написано от него. Разбира се, става дума за лова на диви свине,..

публикувано на 10.11.25 в 16:30
Васил Велев

Съветите на Антон Митов за предстоящите зимни празници и едно убийство преди 62 години

След първите признаци на зимата и на днешните Международен ден на девиза "Сгответе нещо смело и пикантно", Световен ден без Wi-Fi и Международен ден за солидарност с интерсексуалните хора, Национален ден на капучиното и Национален ден на глупака в САЩ, водещият Антон Митов дава практични и икономични съвети за предстоящите зимни празници. Какво..

публикувано на 10.11.25 в 15:56
Доц. Христина Дейкова (и.д. заместник-директор на Института за български език) и водещата Венета Гаврилова

Венета Гаврилова: Образователните институции не си вършат работата

Наградата от Института за български език при БАН по повод предаването си "За думите", образователната система и езика на политиците – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" журналистката Венета Гаврилова: "Първо, да кажа, че съм благодарна и щастлива от тази награда, защото тя е много важно признание за мен – от една авторитетна институция...

публикувано на 10.11.25 в 13:55
Мария Черешева

36 години след 10 ноември: Свободата на словото все още е изпитание за българската демокрация

Днес се навършват 36 години от деня, в който Тодор Живков бе свален от власт – акт, който бележи началото на прехода към демокрация и свободата на изразяване в България. През 2003 г. 10 ноември е обявен за Ден на свободата на словото у нас по време на церемонията за връчване на наградите за журналистика "Черноризец Храбър", организирани..

обновено на 10.11.25 в 13:40