Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е нормално – "Между зверове и ангели"

Снимка: mcusercontent.com

„Какво е нормално“ е сътрудничество от три части между галерия „Радиатор“, Ню Йорк, и галерия „Структура“, София. Провежда се онлайн чрез създаване на уникална кураторска платформа за обмен на идеи, представена в поредица от изложби с куратори Наоми Лев, Борис Костадинов и Грегъри Волк.
 
„Какво е нормално“ e опит за преразглеждане на популярните в момента формати за представяне на съвременно изкуство онлайн. 

Проектът на Борис Костадинов „Между зверове и ангели“ изследва механиката на взаимодействието между човек и изкуство, при което машината е централен инструмент, посредник и вдъхновение. „Между зверове и ангели“ представя произведенията на 11 забележителни автори с международна кариера, за които Новата медийна епоха (New Media Age) е естествена среда за идейно и професионално развитие. Те задават въпроси не само за това как функционират новите технологии в съвременното изкуство, но интерпретират и дискутират Третата индустриална революция с нейните практики, политиките, икономиката, творческия потенциал, вкуса, етиката, естетиката, образованието и маркират настъпващата качествено нова ера в историята на човечеството.

Изложбата е базирана на произведения, които съществуват единствено в дигитална среда. Това е изкуство, което е започнато и завършено „като файл“. Тук не се става дума за използване на информационни технологии за създаването на художествен продукт, който впоследствие би намерил своя материален живот в което и да е физическо изложбено пространство. Средата за излагане и развитие на „Между зверове и ангели“ е само и единствено онлайн пространството.

Именно защото изложбата живее изцяло в екосистемите на дигиталния океан, то нейното разглеждане, асимилиране и критически анализ предполагат съпричастност, разбиране и естествено – технологичен опит и любопитство към изкуствения интелект и творческата дейност, предпоставена от него.

Пандемията наложи шоково и тотално преосмисляне, едно голямо завръщане и реабилитация на изкуството в дигитална среда. Днес международната артобщност възприема и експлоатира по-бързо от всякога, виртуалните възможности за създаване, консумиране и разпространение на съвременно изкуство. Затова „Между зверове и ангели“ се занимава и с пазара на изкуство, крипотовалутите, с новата икономическа и социална позиция на артиста, както и с новаторската концепция за това, че стойността на едно произведение се състои само и единствено в неговата идея, а не във физическия материал, от който то е създадено.

„Какво е нормално“ не би било възможно без активното сътрудничество на Мария Василева, Тамаш Вези и Даниела Костова. Координатор: Гергана Мудова.

Всички проекти са достъпни на специално разработения уебсайт www.whatisnormal2021.com и чрез онлайн платформите на Structura и Radiator. Фестивалът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на културата на република България. Аудиоразходката Crossing Views се реализира благодарение на програмата за Социално ангажирано изкуство към Национален фонд "Култура".

Изкуствоведът от галерия "Структура" Мария Василева и Борис Костадинов, куратор на изложбата „Между зверове и ангели“, разказват повече в "Артефир".

Снимки – mcusercontent.com, whatisnormal2021.com, предоставени от галерия "Структура"


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15

Завръщане – фотографска изложба на Силвио Томов

Силвио Томов споделя, че: "Темата за завръщането може да се разглежда от много аспекти. Основният от тях е, че фотографията ни помага да (съ)преживеем отново и отново определена емоция, настроение или миг. Образите, това са тези късчета спомени, които остават завинаги запечатани в съзнанието ни. Според големия режисьор Андрей Тарковски детството на..

публикувано на 02.07.24 в 16:25

Петя Кокудева: Срещите с хора по света са като терапия

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новия пътепис на детската писателка и поетеса Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. "Стори ми се честно още в увода да призная, че винаги има трудности и..

публикувано на 02.07.24 в 11:15

Отвореното поле за културен обмен между Централна и Източна Европа и Китай

За пътя към сътрудничеството в областта на креативните и творчески индустрии между Източна и Централна Европа и Китайската народна република – разговор с Юлия Томова и Влад Гицоайка . Повод за срещата в студиото на "Нашият ден" е проведеният Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа . Юлия..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището Деян Янков разказва повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08