Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Капитан Николай Джамбазов: Невинаги мнозинството е право

Навръх Никулден се срещнахме с мореплавателя, който рядко дава интервюта

Кадър от документалния филм „Мечтата на Николай”
Снимка: siff.bg

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски чудотворец. Традицията повелява на Никулден на трапезата да има шаран или друго ястие от риба.

Още от малък Свети Николай бил научен на добри дела и твърда вяра в Бога. Помагал на нуждаещите се и ги избавял от беди.

Празникът се пада по време на Рождественския пост, но в чест на светеца Църквата разрешава на този ден да се яде риба. А според народното поверие свети Николай сторил чудо, запушвайки с шаран дупката на пробит кораб и спасил моряците от сигурна смърт.

Според вярванията при приготвянето на рибата люспите не бива да падат на земята и не се настъпват. Вечерта зъбите се почистват с рибна кост, за да бъдат здрави през годината.

Имен ден празнуват над 194 000 българи, които носят името Никола, Николай, Николина, Николета, Нина.

никулден,църква

Никулден е и професионалният празник на банкерите. След повече от 40 години, БНБ и Асоциацията на търговските банки възобновяват отбелязването му през 1992 година.

В “Нашият ден“ мореплавателят  кап. Николай Джамбазов, който е именик, поздравява всички, които празнуват. През 1983-1985 г. той извършва първото и единствено българско околосветско самотно плаване през нос Хорн, само с едно спиране.

“По случайност се казвам Николай, но и животът ми е преминал в морето. Важното е всеки, който е постигнал нещо, да е сигурен, връщайки се назад, преглеждайки постиженията си, да знае, че не му е минал напразно животът. Доволен съм от това, което съм направил. Още повече, че съм оставил нещо за хората. Ако всеки един се стреми да остави това, което иска да остави за хората, светът ще върви напред."

Самотното околосветско плаване

"Това е единственото българско самотно околосветско плаване около нос Хорн. Много от хората не знаят, че имам и световен рекорд с това плаване, като най-добро постижение за годината.

Плавал съм с цел да покажа, че всеки, който желае да постигне една мечта, ще го направи, ако се стреми към нея с всички усилия и средства, независимо колко е трудна тя. Невинаги мнозинството е право, човек трябва да се замисли и да действа според собствения начин на мислене, без да се ограничава и без да предполага, че не е прав. Важното е да изразява собствената си мисъл и времето след това ще докаже дали и прав, или не."

Чуйте Николай Джамбазов в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смисълът на християнската вяра в границите между живота и смъртта

Има ли нещо по-противоположно от живота и смъртта? В евангелското четиво от днешната неделя пред градските порти на Наин се срещат погребалното шествие на един младеж и шествието, предвождано от Иисус Христос, заобиколен от Своите ученици и следван от множество народ. Шествието на смъртта върви срещу шествието на живота. Винаги, когато видим..

публикувано на 06.10.24 в 09:15
Елица Дякова

Инициативност

Елица Дякова работи в МИГ Долни Дъбник и Долна Митрополия – Местна инициативна група, която да подпомогне на място земеделските стопани и производителите в района. Местните инициативни групи разполагат с достатъчно инструменти, за да изграждат общност и да съживяват малките населени места,   с помощта и на местни инициативни хора, черпейки..

публикувано на 05.10.24 в 16:35
Амир Горен

Амир Горен: Ще запомня миризмата на кръв и омраза

Полковник Амир Горен, утвърден международен експерт по въпросите на антитероризма, ветеран от 8 войни, активно участвал в стотици бойни действия, който има 42-годишен опит в областта на отбраната и сигурността към  IDF  и е съосновател на отряда от командоси "Маглан", разказва за първи път пред слушателите на БНР, в "Мрежата", от първо лице, за..

публикувано на 04.10.24 в 16:45

Игровизация в образованието: Основен акцент на Sofia Game Night

Малко по-малко от месец ни дели от една от най-очакваните вечери за гейминг общността – голямата нощ на игрите, позната като Sofia Game Night. Това е най-голямото събитие за видеоигри, мобилни приложения и настолни образователни игри в България. За втора поредна година събитието ще включва не само изложби, но и лекционна част, в която ще се..

обновено на 04.10.24 в 14:12
ОД на МВР в Пловдив

Защо бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР - Пловдив води дълга съдебна битка

Защо в продължение на две години бившият ръководител на "Човешки ресурси" в ОДМВР (полицията) в Пловдив води битка в съда и иска да докаже, че неговият отдел е бил преструктуриран, за да бъде назначен ексдиректорът на местната дирекция на МВР Димитър Балев? Какъв е Частният случай на Траян Тодоров от град Пловдив? Той води 2-годишна съдебна битка в опит..

публикувано на 04.10.24 в 13:25