Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект "Vodoraslo" – как да спасим въздуха с биореактор

Снимка: Pixabay

Какво е биореактор? Как работи той и сред възможните решения на проблема с мръсния въздух ли е?

Темата коментира в “Нашият ден“ Моника Димитрова от проекта „Vodoraslo”.

“Интересен факт е, че водораслите създават въздуха, който дишаме, и произвеждат над 60% от кислорода в нашата атмосфера. Те биха могли да са част от решаването на проблема за подобряване на качеството на въздуха. Те не само създават кислород, но и пречистват от различни замърсители.

Това беше и целта на нашия малък биореактор – да може всеки вкъщи да има подобно устройство, което да пречиства.

Повече за проекта чуйте в звуковия файл.


Снимки: Pixabay


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14

Лятното училище на BIRN събра журналисти от цяла Европа

Колегата Ася Чанева, участник в лятното училище за разследващи репортажи на Балканската мрежа за разследваща журналистика (BIRN), сподели впечатленията си от обучението в ефира на предаването "Нашият ден". Тя се включи от Млини, селище близо до Дубровник, Хърватия, където се провежда 14-ото издание на престижното училище. В продължение на седмица..

публикувано на 21.08.24 в 10:03

Николета Атанасова: За Украйна през 2024 година

Какво не се промени и какво днес е различно в Украйна – директно включване на  Николета Атанасова в "Нашият ден" от Киев. Нагласата на хората е различна, заявява Атанасова. Докато един европеец яде кроасан и се чуди дали Украйна се нуждае от помощ, украинците загиват на фронта, изтъква журналистката.   От дистанция нещата изглеждат винаги..

публикувано на 21.08.24 в 09:40

От грижа за хората до грижа за словото: Пътят на д-р Христина Димитрова

Д-р Христина Димитрова от Варна, позната на много хора със своята всеотдайна доброволческа работа с украински бежанци, за която беше отличена с наградата на платформата "Тайм хироус", продължава да разширява своя принос към обществото. Този път обаче тя привлича внимание в съвсем различна област – литературата. През пролетта д-р Димитрова беше..

публикувано на 21.08.24 в 08:38

Избрано: Може ли стресът да бъде полезен?

През август предаването "Време за наука" насочва вниманието към някои от най-запомнящите се интервюта, излъчени през годината Едно от тях е разговорът с младия учен Богомил Пешев от Института по невробиология към БАН, който се фокусира върху ролята на стреса и как той може да бъде както вреден, така и полезен. Пешев обяснява, че стресът, макар и често..

публикувано на 20.08.24 в 11:23