Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицът – истината или се шегуваш

Снимка: Pixabay

Вицът се появява още в Древността, но продължава да бъде сред популярните форми на изразяване и общуване на съвременния човек. Преобразява се с времето и според ситуацията и по този начин засвидетелства фазите на комичното в различните епохи и социални групи. Покорява нови хоризонти, но всеки път носи важни послания за събитията, социалните процеси и тяхното разбиране. Подлага на изпитание ценностите, нагласите и стереотипите ни. Хубав ли е, никога не умира. Само бива прекрояван спрямо политическата система, настоящия властник и модерните в случая жанрове.

Той винаги е актуален и се оглежда в действителността, в която живеем. Рисува ѝ картина, която ни разсмива. Неслучайно все сме му благодарни, та нали, ако я няма шегата, едва ли ще я има и истината.

Вицът непрекъснато анализира реалността и ни помага да поговорим за тъжното и да го приемем. Лекува ни чрез смях и ни дава възможност да освободим напрежението и да изразим радостта, но и недоволството си.

Героите в него не спират да се сменят, но един е универсален – „Аз“-ът на човека. Именно вицът ни помага най-точно да опознаем другите, но и самите нас. Учи ни да се присмиваме над себе си, над грешките и изборите, които правим. Той владее езика на смеха, чрез който хората умело общуват. И докато има поне един, който да му се засмее насреща, вицът все така истински живее. Светът се променя, а с него и той. Това прави природата му някак вечна и го превръща в неизчерпаем източник на хумор. А хуморът има нужда от изненада, за да се задейства и от спокойствие, за да се преживее.

Затова и текстът не започва директно с виц – едва ли шегата щеше да се получи. Това обаче е добра причина „Какво се случва“ да избере да повярва на Фройд. Според него човек може да си тананика, дори да си пее сам, но сам виц не може да си разкаже. Трябва да е в компания, за да се случи чудото на общуването, провокирано от асоциациите на всеки участник в него.

Ето защо за вица в „Какво се случва“ – разговор в компанията на:

• Оля Малинова, стендъп комедиантка и създателка на комедийния формат „Три жени на микрофона“, която се захвана с разказването на детски вицове на деца. От нея можете да чуете коя е най-трудната публика и как всеки може да се превърне в творец, стане ли дума за виц.

• Дамян Диамандиев, създател на Haha.bg, първата социална мрежа за вицове и смешни истории, от който ще научите как се пише, събира и споделя смешното и защо и сам вицът е виц.

• Моника Балаян, психолог и създател на програма по смехотерапия, която представи смеха като културна емоция и разказа как тъкмо той ни връща към себе си. Според нея повече от всякога проявяваме интерес към вицовете, защото те ни дават усещането за заедност, от което се нуждаем във време на дистанция от всевъзможен вид.

Чуйте в звуковите файлове защо вицът е много повече от забавен начин да виждаме реалността.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53