Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соул джаз: Джордж Дюк и Хърби Хенкок

Хърби Хенкок
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джордж Дюк е сред малкото музиканти, които без никакъв проблем успяват да преминават от джаз, през соул, поп и рок музика. Новатор е сред пианистите през 70-те, използвайки електронни, клавишни инструменти. Имал е възможност да получи отлично музикално образование в Сан Франциско, изучавайки пиано, тромбон и композиция. Трупа опит, акомпанирайки на Дизи Гилеспи, Боби Хъчърсън и Кени Даръм.

Джордж Дюк
Никой не е очаквал от Хърби Хенкок да стане джазмен, тъй като още от дете той се отличава като вундеркинд на класическата сцена. На 11 годишна възраст той е солист на Чикагската филхармония с концерт за пиано и оркестър, в ре мажор от Моцарт. Но въпреки това, Хърби избира джаза, това е музиката, която му позволява да изпита истинската свобода върху клавишите. Солидната класическа основа много спомага за това, той да може да въплъти на рояла всяка своя музикална идея. Хенкък твърди, че „виновни“ за този завой, който прави в музиката, са Оска Питърсън и Бил Евънс.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
The Singing Loins

The Singing Loins от Рочестър откриват есенния "пънк-джаз" сезон

"Автентичната сурова фолк банда от делтата на Медуей", The Singing Loins ще открие есенния сезон на "Аларма Пънк Джаз" тази събота (14 септември) в клуб "Сингълс", където вече си стана традиция да идват групи от същата кръвна група ( като испанците Guadalupe Plata, американците Left Lane Cruiser, французите Les Lulliies, a дори и Violons..

публикувано на 11.09.24 в 19:58

Дипломация в ритъма на шлагер

Музиката е феномен, който може да възпитава, да разказва истории, да променя нагласи и да формира вкусове. Певецът Христо Паскалев , известен  у нас и в чужбина като Паскал е живото доказателство за силата на музиката като средство за дипломация и културно общуване. В "Нашият ден" разговаряме са Паскал за албума "Шлагерите на Европа" , в..

публикувано на 11.09.24 в 14:39

aBOVe the ROCK над Бов: Да се видим на скалите, защото ще е повече от музика

От 13 до 15 септември сред красивия пейзаж и чистия въздух на Искърското дефиле ще се проведе фестивала aBOVe the ROCK . Повече за музикалното събитие, което ще се извиси над планинското село Бов разказва в "Нашият ден" организаторът Зорница Митин . По думите на Митин посетителите на фестивала ще имат шанса да чуят разпознаваеми имена..

публикувано на 11.09.24 в 09:16

Василена Серафимова с рецитал на "Аполония"

Последният концерт в Археологическия музей на "Аполония" беше на Василена Серафимова. Световноизвестната перкусионистка завършва НУИ "Панайот Пипков" в Плевен, след което се дипломира с магистърски степени в Националната регионална консерватория във Версай и във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. Специализирала е в..

публикувано на 09.09.24 в 15:05

Директно излъчване на концерти - част от есенната програмата на ММФ "Варненско лято"

През септември Международният музикален фестивал "Варненско лято" продължава с модула "Ренесансова и барокова музика" и Международен симпозиум. "И тази година сме се опитали да дадем възможност ценителите на елегантния старинен звук, да разширят познанията си за европейския музикален барок. – сподели артистичният директор на фестивала "Варненско лято"..

публикувано на 09.09.24 в 13:11