“Хижар“ вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея.
До този момент хижарите бяха назначавани като салонни управители, бармани, камериери, камериерки и други длъжности, които не отговарят на спецификата на положения труд.
Какво ще включват изискванията към професията и с какво те ще помогнат на заетите в тази дейност?
Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Васил Николов, изпълнителен секретар на сдружение „Български туристически съюз“:
“Често пъти ни беше поставян въпросът “като какъв да назначим хижаря“, тъй като такава професия няма в класификацията. Затова я предложихме с помощта на Министерство на туризма и на други организации на Министерство на труда и социалната политика и професията беше допълнена. Направена е чисто административната крачка.
Професията “хижар“ винаги е съществувала, просто не е била административно записана и хората бяха назначавани на други длъжности.“
Всяка хижа има своята специфика. Има хижи, които са високо в планината, до които достъпът става само пеша и евентуално с муле и катър. Има и такива, при които дори по този начин в момента е възпрепятстван достъпът и зимата може да се стига само със снегоходки.
Често се случва хижарят да е там, а събота и неделя да идва някой да му помага, защото тогава се очаква по-голям поток от туристи. Рядко има хижи, които се обслужват от повече от двама души.“
“Това, което ще се промени с вписването на професията, е, че хижарите ще бъдат назначени по един правилен и законосъобразен начин. Защото в професията “хижар“ ти си и готвач, и посрещаш туристите, и чистиш след тях, трябва да разбираш и от дребни ремонти.
Това е съвкупност от различни компетенции, които този човек трябва да притежава. И когато той бъде назначен като “салонен управител“, няма как в длъжностната ме характеристика да влизат всички дейности и се прави формална длъжностна характеристика, която не отговаря на спецификата на неговата заетост.“
“Мислим и как да се изработи държавен образователен стандарт по професията, да бъдат изготвени и съответните учебни планове. Ние имаме център за професионално обучение към Български туристически съюз, в който се обучават планински водачи. По същия начин можем да обучим хижари. Човек за хижар се намира много трудно, защото не всеки би могъл да се справи с тази работа.“
“Трябва планината да ти е в кръвта. Няма учебник, по който да прочетеш как се става хижар. Аз съм израснал по хижите от дете.
Трима души поддържаме хижата, взимам и допълнителни хора за събота и неделя, един или двама души.
В момента в договорите ни пише “управител на хижа“. Не виждам разлика между “управител“ и “хижар“.
Разчитаме на човекопоток, в момента сме събрали доста хора. Голяма част от хората ни са редовни посетители. Там, където няма посещение, значи има лоша организация.“
Темата коментира в “Нашият ден“ Петър Велков, управител на хижа „Червената шапчица“:
“Не съм особено въодушевен от промяната, тъй като това е един добавен ред в един списък с професии и това само по себе си нищо не значи.
Вече имаше една длъжност в същата таблица и в същата осигурителна група – “управител, хижа“, така че всичко е в ръцете на БТС и Министерство на туризма.
Има много неща, които винаги съм си мечтал да бъдат задължителни за един хижар в личен план – да бъде радиолюбител, да може да ползва радиостанции, задължително да може да оказва първа помощ. И други такива неща, които са трудни за регулиране и отнема време да бъдат научени.“
В свят, който всячески се стреми да открадне вниманието ни, често пъти за кратко, ни се иска да сме все по-концентрирани. Днес пазарът предлага на заетите хора всевъзможни добавки, храни и напитки за фокус и концентрация, за да успяваме в ежедневието си и да бъдем успешни. Няма да се спираме на разсъждение какво означава да си успешен, днес успехът..
Започваме със загадка: ако тръгнат едни ловци от Русе към Силистра, а едни рибари хукнат от Силистра към Русе – къде ще се срещнат пътищата им точно след 60 км? Веднага отговаряме – в Тутракан, където гостува предаването "И рибар съм, и ловец съм". Посрещнаха ни гостоприемно членовете на Ловно-рибарско сдружение "Сокол" д-р Димитър Стефанов,..
В предаването "Нашият ден" и неговата рубрика "Разговорът" гостува Габриела де Лука – изключително колоритна дама, католичка по рождение и италианка по кръв, която разказа за своя аристократичен произход и неподвластната на обществени норми любовна история на своите баба и дядо. Всичко започва в пансион за знатни девойки, където младите дами..
Заедно с микробиолога д-р Йордан Стефанов във "Време за наука" опровергаваме упоритите фалшиви твърдения, че маята за хляб съдържа глутенови дрожди, отразяващи се изключително зле на човешкото здраве. Няма абсолютно нищо вярно – маята представлява просто обикновени и доста безобидни дрожди, които се използват в различни части от хранителната..
Отново поставяме проблема със свръхзадлъжнялостта на физическите лица : защо той е важен за България и каква е причината толкова време да не бъде решен? Какъв е опитът на другите европейски страни в решаването на този социално и икономически значим въпрос? Защо е важно хората да могат да получават безплатни консултантски услуги и кой е начинът да..
На 6 март министърът на културата Мариан Бачев отстрани арх. Петър Петров от поста директор на Националния институт за недвижимо културно наследство..
Надежда Маркова е студентка в магистърската програма по квантова информатика на Физическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Заедно с това е и носител..
В предаването "Време за наука" по традиция търсим смисъла зад научните открития, които променят начина, по който възприемаме себе си и света. Един от..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg