Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Снимка: Pixabay

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните?

Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве:

“Здравното образование все още не се случва както трябва. В последните години с колегите ми мислим по-скоро в посоката “здравна грамотност“. Свидетели сме чрез медиите на хора, които употребяват “Белина“, за да се предпазват от коронавирус, в същото време считат, че ваксината ще ги увреди.

Здравната грамотност не е дефицит само при младите, тя е дефицит и при възрастните.

Разковничето е да се говори на децата, вкъщи и в училище. Да им се обясни как трябва да се държат и защо да правят това.

Не е дефицит само информацията за предпазване от полово предавани инфекции, дефицит е и това как да си мием ръцете, как да кашляме, защо се спазва дистанция и т.н.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Анина Чилева, психолог и експерт по обществено здраве в Националния център за обществено здраве и анализи:

“Здравната информация, когато е само информация, не достига адекватно нито до по-младите, нито до възрастните. Тя трябва да бъде придружена с други условия, в които да се възприеме и дискутира.

Здравето не е информация, то е емоция и ценност, то е разбиране за самия себе си. За да осъзнаеш колко е важно здравето, е необходимо да разбереш колко си важен ти самия, а това се случва в среда, която подкрепя младия човек. Управлението на риска е ключово за бъдещия живот на човека, за цялостното му развитие.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боженци: Легендата за болярката Божана и как селото става културен резерват

През тази година се навършват 60 години от създаването на Архитектурно-историческия резерват "Боженци". Според легендата, селото е основано от болярката Божана, която през 1393 г., бягайки от превземането на Велико Търново, се укрива със семейството си в планината и стига до малка рекичка. Тя се установява по северните склонове на Стара планина и полага..

публикувано на 23.08.24 в 11:09
Илюстративна снимка

Инициативен комитет възражда емблематичния ансамбъл "Габрово"

В мобилното студио на предаването "Нашият ден" от град Габрово гостува 27-годишният хореограф и режисьор Иван Любомиров, който изпълнява и длъжността заместник-областен управител на Габрово. Той е също така член на инициативния комитет за възстановяването на ансамбъл „Габрово“. В интервюто той сподели важни аспекти около историята и бъдещето на..

публикувано на 23.08.24 в 10:15
Илюстративна снимка

Младите герои на Шипка: Ученици изкачват стъпалата към Паметника на свободата

Ден преди кулминацията на националното честване, посветено на Шипченската епопея, ученици ще се състезават в традиционната надпревара по скоростно изкачване на стъпалата към Паметника на свободата на историческия връх. Стартът ще бъде даден днес в 10 часа. Ученици от 5-ти до 12-ти клас ще застанат на старта в подножието на Паметника на свободата, към..

публикувано на 23.08.24 в 09:45
Диян Стаматов

481 свободни места за училищни директори: Има ли достатъчно подготвени кандидати?

На 19 август 2024 г. приключи кампанията за набиране на кандидатури за училищни директори в България. С общо 481 свободни места в страната , въпросът дали има достатъчно подготвени и мотивирани кандидати за тези позиции предизвиква значителен интерес. В ефира на предаването "Нашият ден" Диян Стаматов , председател на Съюза на работодателите в..

обновено на 22.08.24 в 10:40

Избрано: Как да консумираме безопасно подсладители: E-sladko предлага решения

През август предаването Lege Artis  поставя акцент върху някои от най-интересните интервюта, излъчени през годината. Сред тях се откроява разговорът с Елисавета Котова , председател на Асоциацията на децата с диабет, която представи първата българска информационна платформа за подсладители – E-sladko. Целта на E-sladko е да информира хората за..

публикувано на 21.08.24 в 13:14