Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 февруари – Ден за почит на жертвите на комунизма

Адекватни ли са учебниците ни по история

Снимка: БГНЕС

На 1 февруари се отбелязва Денят за почит на жертвите на комунистическия режим. На тази дата през 1945 година т.нар. "Народен съд" осъжда на смърт регенти, депутати, министри, офицери и общественици, а присъдите са изпълнени същия ден.

Как се представя периодът в настоящите ни учебници по история?

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Евелина Келбечева, историк, преподавател в Американския университет (преподава съвременна европейска, източноевропейска, балканска и българска история):

“Историята на комунистическия режим се изучава в 10-и клас като част от историята на България.

Въпреки голямата смяна в програмата, която заложи основните понятия и процеси, начинът, по който в по-голямата част от учебниците е представен комунистическият режим, е едно, бих казала, добре монтирано повествование, на което липсват големите акценти и истинските обобщения и заключения за това какво представлява една тоталитарна диктатура като комунистическия режим у нас. И в края на краищата начинът, по който са написани учебниците, не е адекватният начин, по който трябва да се говори на младите хора.

Има споменаване на факти, но те са така размити в другото наводнение от факти, имена и политически събития, че голямата картина се губи.“

Днес се провежда панихида пред параклиса и мемориала на жертвите на комунизма. Поканени са представители на демократическата общност.

Важните пропуски в учебниците

“Две са нещата, за които няма една дума в учебниците. В тези пет учебника по новите правила трябва да има различни учебници.

Две неща не бяха допуснати от колегите, предимно от Софийския университет, по време на публичните дебати. Това е Съветската окупация (1944-1947 г.), която довежда до най-голямата финансова и икономическа криза в новата българска история. С милиардите, които плащаме за издръжка на Червената армия в България, плюс репарациите и разходите за войната. Този факт не съществува в нито един български учебник.

Днес се провежда панихида пред параклиса и мемориала на жертвите на комунизма

Не присъстват и двете предложения на Тодор Живков за присъединяването на България към СССР. Това също беше отречено като факт, макар че не само че има документация, но тя е и публикувана.

Все още в нашата професионална гилдия има хора, които пазят да стане публично знанието за едни от най-тежките и срамни моменти, свързани с налагането на комунистическата тоталитарна диктатура.

В едно изречение се споменава Народният съд и терорът веднага след 9-и септември.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Темата коментира в “Нашият ден“ Енчо Москов, учител по „История и цивилизация” в гимназиалния курс:
“Един от големите пропуски в образованието по история е това, че на учениците не се предоставя адекватна рамка, по която да могат да изучават този тип периоди, които са изключително комплексни от гледна точка на геополитически и вътрешни фактори, където е разделено самото общество по начин, по който е трудно после да се възстанови.

Много е трудно за учениците да разберат периода само през фактологическото ниво. Едно от нещата, които се пропускат, е именно фокусирането на образованието върху политика, обществени науки, те в момента присъстват в образователния фонд по един много оскъден начин.

В момента забелязвам, че за голяма част от учениците историята, като предмет, не е от първостепенно значение, не виждат практично приложение.

Ние разчитаме на гражданско общество, а това означава, че гражданите имат адекватната подготовка и мотивация да участват.

Очакваме от хората на върха да вземат адекватни решения, но те не са способни без ползотворното участие на гражданите в системата.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51