Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Кьосева: Да живееш в Унгария с мисия България

Преводачът е най-добрият читател

Светла Кьосева
Снимка: Личен архив

Светла Кьосева е една българка от Унгария с мисия за България. Тя е преводач, на унгарска поезия и проза, преподавател и главен редактор на двуезичното списание за култура и обществен живот „Хемус“, създадено в Унгария преди 30 години.

Светла Кьосева е главен герой в “Нашият ден“:

“Началото е прозаично – омъжих се за грък и дойдох да живея в Унгария. Започнах работа в българското училище в Будапеща, което ме свърза с цялата българска общност тук. Имах възможност да работя на места, в които се срещах с хора от различни националности.

Така ставаш чувствителен към много неща, започваш да се интересуваш не само от страната, в която живееш, а изобщо от света. Не е много изгодно да живееш живота си като екзотика и затова се стремиш да се потопиш в местната култура, за да ти е уютно.“

Списание “Хемус

“Аз наистина участвам в списването на списанието му още от неговото създаване. Преди 25 години станах отговорен, а след това и главен.

Но то не би било това и не би съществувало така, ако зад него не стоеше една българска общност, която смята, че то е важно за нея. За съхраняването на българското, но и за представянето на общността навън – и пред унгарската, и пред българската публика.


Българската общност в Унгария не се изживява като затворена общност, а живо участва и в българския, и в унгарския културен живот и използва всяка възможност за разширяване на това участие. Българската общност тук има повече от 100 години организиран живот в Унгария.

Списанието по много интересен начин позиционира нашата общност в Унгария.“

Преводите

“Преводачът е най-добрият читател, дори може би по-добър от автора и от редактора, защото той многократно се връща на текста, многократно работи с него и това му дава възможност да го вижда по друг начин.“

Българските автори

“Имам усещането, че в България надделява принципът – “който е добър писател, ще го издават", което изобщо не е така. Книгоиздаването е бизнес, в който действат абсолютно различни закони. Много често дадени автори се оценяват не затова дали са добри, а какви са възможностите за финансиране и реклама.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40